Cod roșu de caniculă, restricții de circulație și urgențe medicale
Vipia a pus stăpânire pe România: meteorologii au anunțat cod roșu de caniculă și disconfort termic, CNAIR a emis restricții de circulație pentru mașinile de mare tonaj, iar medicii se confruntă cu un val de urgențe din cauza temperaturilor extreme.
Cod roşu de caniculă și disconfort termic valabil, în zilele de sâmbătă şi duminică, în judeţe din Oltenia şi Muntenia. Și în Capitală va fi duminică sub cod roșu, au anunțat meteorologii.
Potrivit meteorologilor, sâmbătă, în unele zone din Banat, sudul Crișanei, mare parte din Transilvania și, local, în Oltenia și Muntenia, va fi valabil codul portocaliu. În acest zone maximele se vor situa între 34 și 37 de grade, cu disconfort termic accentuat și indicele temperatură-umezeală (ITU) care va depăși pragul critic de 80 de unități. Meteorologii subliniază că nopțile vor fi tropicale, cu temperature minime în jur de 20 de grade.
Maramureșul, nordul Crișanei și al Transilvaniei sunt, sâmbătă, sub cod galben. Această avertizare se poate extinde și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală, zone unde se vor înregistra temperaturi maxime între 32 și 34 de grade Celsius.
Codul roșu se extinde, duminică, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, inclusiv în municipiul București. În aceste zone, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Restricții pentru mașinile de mare tonaj
CNAIR prelungeşte restricţiile pentru maşinile de mare tonaj, din cauza caniculei, până în 24 iunie.
În perioada 21-24.06.2024, în intervalul orar 10:00 -20:00, se vor institui restricții de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale din cauza temperaturilor extreme. Se impun restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa autorizată mai mare de 7,5 tone, anunță CNAIR.
- În data de 21.06.2024, intervalul orar 10:00 – 20:00, restricţiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Giurgiu, Teleorman, Dolj, Olt, Timiş, Caraş-Severin, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov şi Covasna.
- În data de 23.06.2024, intervalul orar 10:00-20:00, restricţiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Ilfov, Prahova, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Olt, Caraş – Severin, Ialomiţa si Călăraşi.
- În data de 24.06.2024, intervalul orar 10:00 – 20:00, restricţiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Ilfov, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa,Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Olt, Caraş – Severin, Ialomiţa şi Călăraşi.
Recomandările Ministerului Sănătății
În siuația de cod roșu, se recomandă:
1. Reducerea deplasărilor la cele esențiale.
2. Evitarea deplasărilor între orele 11:00 și 17:00.
3. Consumul de lichide între 2-4 litri pe zi.
4. Evitarea consumului de alcool.
5. Administrarea medicamentelor pentru afecțiuni cronice cu multă apă.
6. Evitarea scoaterii copiilor sub 3 ani afară, decât înainte de ora 9:00 și după ora 20:00.
7. Evitarea mâncărurilor grele și a meselor copioase.
Este esențial să ne protejăm pe noi înșine și pe cei din jur, asigurându-ne că luăm toate măsurile necesare pentru a ne menține hidratați și răcoriți în această perioadă dificilă, transmite Ministerul Sănătății.
În legătură cu aparatul de aerul condiționat, Ministerul subliniază că acesta trebuie setat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius. Dacă nu aveți aer condiționat acasă sau la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații cu aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine).
De asemenea, Ministerul subliniază importanța hidratării corespunzătoare în perioada caniculară. Este recomandat să se consume zilnic între 1,5 și 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În astfel de perioade, este ideal să se consume un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute.
În perioadele caniculare trebuie evitat:
- consumul de alcoolul, inclusiv berea și vinul, deoarece favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea organismului de a lupta împotriva căldurii;
- consumul de băuturi cu conținut ridicat de cofeină sau zahăr, deoarece acestea sunt diuretice.
În schimb sunt indicate:
- fructele și legumele proaspete, cum ar fi pepene galben, pepene roșu, prune, castraveți și roșii, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă;
- O doză de iaurt, care produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.
Ministerul Sănătății atrage atenția și asupra necesității de a monitoriza și îngriji persoanele dependente: copiii, vârstnicii și persoanele cu dizabilități. Acestea trebuie să fie hidratate în mod regulat, chiar dacă nu solicită. De asemenea, este esențial să păstrăm contactul permanent cu vecini, rude și cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, pentru a ne asigura de starea lor de sănătate.
În aceste zile, se înregistrează o creștere îngrijorătore a numărului celor care sunt transportați de urgențe la camerele de gardă. În principal, sunt persoane în vârstă, cu afecțiuni cardiovasculare și respiratorii, subliniază dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.