Cod roșu de vreme rea în România. Furtuni, vijelii și grindină

Publicat: 06 aug. 2024, 15:26, de Corina Oprea, în METEO , ? cititori
Cod roșu de vreme rea în România. Furtuni, vijelii și grindină
Cod roșu de vreme rea în România. Furtuni, vijelii și grindină

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți avertizări meteo nowcasting de Cod roșu pentru ploi torențiale, vijelii și grindină, afectând trei județe din țară.

Potrivit ANM, prima avertizare Cod roșu a fost emisă pentru grindină de dimensiuni medii și mari, averse torențiale cu acumulări de peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului, inclusiv vijelii.

Aceasta a fost valabilă între orele 14:25 și 15:00 și a vizat județele Călărași (localitățile Budești, Fundeni, Frumușani, Vasilați, Plătărești, Sohatu, Șoldanu, Gălbinași) și Giurgiu (localitățile Valea Dragului și Herăști).

Ulterior, o altă avertizare Cod roșu de vijelie a fost emisă pentru județul Călărași, valabilă până la ora 15:30, vizând localitățile Chirnogi, Mânăstirea, Radovanu, Ulmeni, Curcani, Mitreni, Spanțov, Chiselet, Sărulești, Șoldanu, Valea Argovei, Nana, Luica, Căscioarele, Frăsinet, Gurbănești și Oltenița.

ANM a decis să extindă și să prelungească avertizarea Cod roșu pentru grindină de dimensiuni medii și mari, averse torențiale cu acumulări de peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice și vijelii pentru aceleași localități din județul Călărași, cu valabilitate între orele 14:45 și 15:30, cu posibilitate de prelungire.

Prognoza meteo august

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru perioada 6 august – 2 septembrie, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele normale și precipitații deficitare în majoritatea regiunilor țării.

În intervalul 6-12 august, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale în regiunile vestice, sud-vestice și local în centrul și estul țării. În restul teritoriului, temperaturile vor fi apropiate de media obișnuită. Regimul pluviometric va fi variabil: excedentar în sud-est, apropiat de normal în nord-est și deficitar în celelalte zone, în special în regiunile montane.

În săptămâna 12-19 august, toate regiunile vor înregistra temperaturi mai ridicate decât cele specifice perioadei, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în vest și sud. Cantitățile de precipitații vor fi reduse în întreaga țară, dar deficitul va fi mai pronunțat în zonele montane.

În săptămâna 19-26 august, temperatura medie a aerului va fi mai mare decât normele climatologice în toate regiunile, în special în sud. Regimul pluviometric va avea o tendință de deficit în majoritatea zonelor.

Pentru săptămâna 26 august – 2 septembrie, ANM estimează că valorile termice vor fi peste mediile normale în toată țara, în special în sud și sud-vest. Precipitațiile vor fi ușor deficitare în majoritatea regiunilor.

La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor crește progresiv, făcând ca vremea să devină călduroasă în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și în sudul Moldovei. Disconfortul termic se va accentua, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind 80 de unități.

Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse și descărcări electrice, în special în zonele montane și nord-vestul țării, unde pe alocuri se vor înregistra cantități semnificative de apă și izolat grindină. Temperaturile maxime vor varia între 24 și 37 de grade, cu cele mai ridicate valori spre finalul săptămânii viitoare.