Cod roșu și raționalizări la apă în Italia
Seceta din Italia e tot mai cruntă, tot mai îngrijorătoare, de la zi la zi. Toate regiunile sunt, mai mult, mai puțin afectate de lipsa de apă. În așa fel, că oficialii lor sunt gata să ceară guvernului să intervină și să decreteze stare de urgență, ba chiar să raționalizeze apa.
De altfel, acest lucru, în unele zone, în special în cele din Po, de la Piemont la Lombardia până la Emilia Romagna, s-a pus deja în practică. Oamenilor li se cere insistent să nu risipească apa. După cum a afirmat orele trecute consilierul Veneto pentru agricultură, Federico Caner, apa trebuie folosită prioritar pentru oameni și pentru agricultură.
O altă solicitare a reprezentanților regionali va fi să pună la dispoziție resursele PNRR pentru crearea de noi rezervoare și astfel să se facă față alarmei care se întinde din nordul Italiei pe o mare parte a Peninsulei. Acest lucru și multe altele vor fi discutate mâine, miercuri, 22 iunie, la Conferința Regiunilor.
Din păcate, lipsa de precipitații și temperaturile foarte crescute din ultima vreme, 40 de grade Celsius, ca popa, nu constituie un lucru bun nici în problema apei, nici în cea a agriculturii. Așa că, nici nu e de mirare că s-a dat cod roșu pentru bazinul Po.
Lombardia este una dintre regiunile cele mai afectate de secetă. Totuși, președintele Attilio Fontana dă asigurări că, deși situația e critică, totul e sub control. Cu nivelurile de PO din ce în ce mai scăzute, Alberto Cirio, guvernatorul Piedmont, a decretat cod roșu și a cerut ajutor guvernului.
La Bologna este în vigoare (până la 30 septembrie) o ordonanță care interzice risipa de apă potabilă „pentru uz necasnic”, cu referire în special la udarea grădinilor de legume și a parcurilor. Cea mai gravă situație în privința apei este în centrul și în nordul Italiei, unde s-au luat deja măsuri de restricții și de raționalizare.
Și, din regiunea Lazio, președintele acesteia, Nicola Zingaretti anunță că în următoarele ore va proclama starea de calamitate care va fi folosită pentru „adoptarea imediată a primelor măsuri și invitarea primarilor să respecte regulile de izolare”. Lipsa de precipitații pune în dificultate și râurile Arno și Tibru.