Cod rutier 2022. Ce schimbări majore aduce noul Cod rutier 2022 pentru viitorii șoferi

Publicat: 14 iun. 2022, 12:30, de Otilia Caloian, în ECONOMIE , ? cititori
Cod rutier 2022. Ce schimbări majore aduce noul Cod rutier 2022 pentru viitorii șoferi

Cod rutier 2022. Viitorii șoferi vor avea parte de schimbări majore în susținerea examenului de obținere a permisului de conducători auto. De asemenea, noul Cod rutier 2022 va include și noi amenzi și contravenții de care șoferii ar trebui să țină cont.

Una dintre schimbările importante vizate în proiectului noului Cod rutier 2022 este faptul că viitorii șoferi, care au terminat școala de șoferi, vor putea susține examenul auto la orice autoritate competentă de pe teritoriul României și nu doar acolo unde au domiciliu sau reședință, așa cum este în prezent. Tot de acolo vor putea să ridice și permisul de conducere.

Mai întâi se va da examenul de teorie și apoi se va începe școala de șoferi

Totodată, noul Cod rutier 2022 vizează modul în care candidații fac școala de șoferi în care se pregătesc.

Cei care vor să obțină permisul de conducere ar trebui întâi să dea examenul teoretic, iar abia mai apoi să facă acele ore de pregătire practică de traseu, pentru că durează și câteva săptămâni sau chiar luni bune să fie programați pentru proba de traseu. Astfel, s-ar pregăti ceva mai aproape de examenul în sine.

Viitorul șofer va putea da examenul de permis cu instructorul auto în mașină

De asemenea, viitorii șoferi vor putea să dea examenul în mașină nu doar cu polițistul și cu un martor elev, așa cum era până acum, ci și cu instructorul auto, pentru că, spun parlamentarii, ar reprezenta un sprijin psihologic pentru candidați.

Noul Cod rutier 2022 este în dezbatere la Senat

Proiectul noului cod rutier 2022 este, deocamdată, în dezbatere la Senat. El trebuie să treacă de camera decizională, de Camera Deputaților, și să fie promulgat de președinte pentru a intra în vigoare.

Noi schimbări în Codul rutier 2022 pentru șoferi

Proiectului noului Cod rutier 2022 îi vizează și pe șoferi, nu doar pe cei care vor susține examenul auto. Pentru aceștia sunt modificate unele amenzi și contravenții. Astfel, șoferii care cumulează 15 puncte de penalizare, ceea ce duce la suspendarea permisului, pot contesta acum decizia în instanţă fără ca termenul de prescripţie de 6 luni de la primirea punctelor să fie îngheţat.

O alte schimbare îi vizează pe șoferii care depăşesc limita legală cu peste 70 km pe oră. Aceștia vor primi o dovadă cu care pot circula încă 15 zile de la eveniment, spre deosebire de legislaţia din prezent.

Se schimbă perioada de recidivă pentru contravențiile auto

Totodată, pentru conducătorii auto care au mai comis infracțiuni rutiere, perioada de recidivă se va reduce de la 6 la 3 luni. Dacă șoferul va comite o nouă înfracţiune în trafic, acesta va primi o suspendare de 30 de zile doar în primele 3 luni de recidivă.

O altă modificare este reintroucerea suprapunerii supendării de permis, în loc de cumularea perioadelor. Dacă un şofer cu permisul suspendat pentru 30 de zile, greșește din nou în timpul în care circulă cu dovadă, aceasta va avea permisul luat timp de 30 de zile, nu 60 de zile.