Codul Urbanismului se dezbate azi la Camera Deputaților
După ce a fost aprobat tacit de Senat, prin iunie, în forma propusă de Ministerul Dezvoltării, Codul Urbanismului a ajuns acum și la Camera Deputaților, care este for decizional. Proiectul de lege va reglementa dezvoltarea urbană a României în următorii ani.
Codul Urbanismului este un proiect de lege extrem de important pentru reglementarea a tot ceea ce ține de dezvoltare urbană în România următorilor ani. Din păcate, legea care ar trebui să pună capăt extinderii imobiliare haotice din orașele românești vine la pachet cu niște amendamente care vor legaliza clădirile construite abuziv pe spațiile verzi și așa puține din orașe. Grupul de parlamentari ai PSD, câțiva PNL-iști și dezvoltatorii imobiliari au propus amendamente care, dacă vor fi adoptate, vor permite intrarea în legalitatea a blocurilor construite ilegal, distrugerea spațiilor verzi proprietate privată, iar Primăriile de Sector vor putea aproba Planuri Urbanistice Zonale (cu excepția zonelor protejate și a monumentelor istorice). Parlamentarii PSD au încercat să treacă aceste amendamente încă din faza aflării proiectului la Senat, din fericire, nu au reușit. Miza cea mare se mută acum la Camera Deputaților, care este forul decizional.
Dintre amendamentele controversate ale PSD și dezvoltatorilor imobiliari enumerăm:
- Planurile Urbanistice Zonale care nu vizează monumentele istorice, zonele protejate sau terenuri care depășesc limita administrativă a unui sector să fie adoptate de Primăriile de Sector/ Consiliile locale, nu de Consiliul General, așa cum se întâmplă acum. Amendamente în acest sens au fost depuse de parlamentarii PSD, doi senatori PNL (Nicoleta Pauliuc și Cristian-Augustin Niculescu-Tâgârlaș) și dezvoltatorii imobiliari (Asociația Investitorilor de Real Estate din România).
- Eliminarea din Legea urbanismului a articolului: „Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire”. Amendamentul este inițiat de parlamentarii PSD. Dezvoltatorii imobiliari (AREI) propun un amendament similar: „Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire, prin excepție, este permisă inițierea de către autoritățile publice și aprobarea documentațiilor de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții care au fost edificate în baza unei autorizații de construire ce a fost ulterior anulată”.
- Legea interzice în acest moment „schimbarea destinației terenurilor prevăzute ca spații verzi în documentațiile de urbanism, indiferent de regimul juridic al acestora, cu excepția corecției erorilor materiale din documentațiile anterioare”. Un amendament propus de parlamentarii PSD susține ca prevederea să se aplice doar terenurilor publice: „În conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare, este interzisă schimbarea destinației terenurilor prevăzute ca spații verzi în documentațiile de urbanism, indiferent de regimul juridic al acestora, cu excepția corecției erorilor materiale din documentațiile anterioare”. Dacă amendamentul va fi aprobat la Camera Deputaților se va da undă verde betonării spațiilor verzi proprietate privată, în condițiile în care Bucureștiul are zeci de hectare de parcuri/baze sportive/pepiniere retrocedate.
Dacă toate aceste amendamente periculoase pentru zona verde și pentru aspectul marilor orașe se vor aproba, atunci interesele imobiliare vor dicta și pe viitor peisajul urbanistic al României, iar Codul Urbanismului va fi un fiasco total în defavoarea cetățenilor și a mediului înconjurător.