Colaborare strategică între România și Italia pentru consolidarea pieței muncii: formare profesională și digitalizare

Publicat: 03 apr. 2025, 19:40, de Ionut Jifcu, în SOCIAL , ? cititori
Colaborare strategică între România și Italia pentru consolidarea pieței muncii: formare profesională și digitalizare
sursa: Facebook/Ministerul Muncii

România şi Italia fac front comun pentru consolidarea pieței muncii, o primă acţiune fiind identificarea de soluții cu angajatorii italieni din România.

România şi Italia, parteneri strategici

România și Italia își unesc eforturile pentru îmbunătățirea calității angajării și dezvoltarea competențelor profesionale, un prim pas fiind o conferință organizată de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și Ambasada Italiei la București. Evenimentul a reunit reprezentanți ai mediului privat, instituțional și internațional, având ca temă „Îmbunătățirea calității angajării prin dezvoltarea competențelor și colaborarea globală: o provocare pentru companiile italiene din România – experiențe și bune practici în lumina standardelor OCDE”.

sursa: Facebook/Ministerul Muncii

Printre participanți s-au numărat Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, directorul Direcției Ocuparea Forței de Muncă din cadrul OCDE, Stefano Scarpetta, Ambasadorul României la OCDE, Luca Niculescu, dar şi Cosmin Boiangiu, director executiv al Autorității Europene pentru Muncă (ELA), președintele Confindustria România Giulio Bertola şi președintele Camerei de Comerț Italiene pentru România Roberto Musneci.

Discuțiile au pus accent pe formarea profesională continuă, digitalizare și adaptarea pieței muncii la noile cerințe economice. Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a evidențiat importanța dezvoltării competențelor pentru o forță de muncă flexibilă, subliniind că România are un potențial uriaș atât prin generațiile tinere, cât și prin investițiile în formarea continuă a angajaților.

„România are un potențial imens, atât prin noile generații de tineri talentați, cât și prin posibilitatea de a investi în dezvoltarea continuă a celor deja angajați. Este vital ca fiecare angajat să poată dobândi nu doar competențe tehnice, ci și abilități transversale, precum competențe interculturale, interpersonale și digitale, esențiale pentru a face față provocărilor tehnologice și economice”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Ambasadorul Italiei, Alfredo Durante Mangoni, a subliniat importanța cooperării dintre companii și instituții pentru a consolida competitivitatea economică și a sprijini aderarea României la OCDE.

„Prin conferința de astăzi, dorim să acoperim o lacună în activitățile de diplomație publică ale Ambasadei și să oferim instituțiilor române, dar și companiilor noastre investitoare și companiilor internaționale care activează în România, o contribuție concretă la o dezbatere deja inevitabilă, continuând astfel sprijinul italian pentru aderarea României la OCDE”, a declarat ambasadorul Italiei în România.

La rândul său, Stefano Scarpetta a felicitat România pentru progresele înregistrate în acest proces și a încurajat continuarea reformelor în domeniul muncii.

Evenimentul a reprezentat un pas important în întărirea parteneriatului româno-italian, contribuind la crearea unui mediu de muncă modern și competitiv, adaptat provocărilor economiei globale.