De-ale Puterii: Colectiv – o rană încă deschisă
Neglijență, lăcomie și lipsă de responsabilitate. Așa a motivat instanța sentințele pronunțate în Dosarul Colectiv.
Au fost condamnați la pedepse destul de aspre cei socotiți responsabili de producerea tragicului eveniment. Cristian Popescu (Piedone) – 4 ani cu executare. Paul Gancea, Costin Mincu și Alin George Anastasescu, patronii clubului Colectiv, pedepse cuprinse între 6 ani și 11 ani și 8 luni, cu executare. Între timp, Piedone e liber și reînscăunat bine mersi ca primar al sectorului 4. S-a găsit un procuror neglijent, care să încadreze greșit fapta. Eroare procedurală, salvarea tuturor infractorilor importanți. La o analiză mai atentă, judecătorii au decis că fapta nu a existat. Și Piedone, țuști, înapoi la acțiune. Va candida în mod cert anul viitor și are șanse bune să fie reales…
65 de morți, 185 de răniți și demisia unui premier
Dacă ați uitat, rezumăm câteva informații. Acum 8 ani s-a produs un incendiu în incinta clubului Colectiv, din sectorul 4 al Bucureștilor. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”. Focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. În urma incendiului, 65 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 185 de persoane au fost rănite.
După incendiul din clubul Colectiv, s-au făcut eforturi pentru îmbunătățirea sistemului medical din România. Zice-se. Arșii grav sunt trimiși la tratament tot în străinătate.
Modul în care au intervenit autoritățile în regim de urgență la acest eveniment a declanșat o serie de proteste și manifestații publice împotriva corupției și a incompetenței autorităților.
A fost, deci, o tragedie care a zguduit întreaga societate românească. A provocat demisia premierului Victor Ponta (care a avut eleganța de a demisiona dar a lăsat – total neelegant și gratuit – să se înțeleagă că incendiul a fost instrumentat de cei care-i doreau plecarea de la Palatul Victoria).
Abordarea etică este considerată o slăbiciune, un handicap
Presa de reflectare obiectivă consideră că drama de la Colectiv a evidențiat problemele grave legate de siguranța publică și respectarea normelor de securitate în spațiile publice din România.
În urma acestui eveniment, autoritățile au încercat să ia o serie de măsuri pentru a ameliora siguranța publică. De exemplu, a fost actualizată de două ori Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Această lege prevede reguli stricte privind siguranța la incendiu pentru clădirile publice și private. Le prevedea și înainte de modificări și actualizări. Poate nu erau suficient de clare.
Deocamdată nu știm să fi apărut și o autoritate națională de supraveghere și control a aplicării acestei legi. Cine le mai știe, poate există vreuna deja. Plecăm aici de la ideea că, dacă era loc, se înființa una neapărat. E loc oricând pentru o nepoțică.
În adoptarea tuturor măsurilor de prevenire a eventualelor cazuri similare celui de la Colectiv s-a pus accentul pe responsabilitatea fiecărei persoane implicate în organizarea și desfășurarea unui eveniment public. Ajungem iarăși la acest cuvânt îngrozitor. Responsabilitate.
Responsabilitatea este un concept complex care implică atât obligații legale, cât și morale. Cele legale se știu. Despre cele morale e greu de comentat în afara convingerii că pe toate palierele societății noastre abordarea etică este considerată o slăbiciune, un handicap. La fel cum sunt calificate și educația, nivelul cultural. Se vede cu ochiul liber disprețul veritabil pe care alcătuirea unui nou Cabinet îl manifestă atunci când sunt numiți la Învățământ(Educație) și Cultură persoane cu o pregătire hai să-i spunem nefinalizată în domeniul pe care urmează să-l administreze. Cu foarte puține excepții, la Educație s-au perindat numai persoane pe care partidele respective au dorit să le premieze cu o sinecură de CV. Iar la Cultură mai bine nu ne mai gândim deloc. Acolo au fost trimiși – din ambele părți ale actualei Coaliții – soldați disciplinați, care să gestioneze cuminte bugetele acestui Minister. Actori de oarecare renume, actorași eșuați, dar și băieți ale căror merite în domeniul cultural se rezumau la niște aspirații înăbușite de carierismul politic… De unde să apară fibra morală dacă nu din educație și cultură?
Sunt foarte mulți cei care o iau pe scurtătură
În cazul organizatorilor evenimentelor publice, aceștia aveau și au o responsabilitate legală de “a asigura siguranța participanților la eveniment. Această responsabilitate include respectarea normelor de securitate, asigurarea accesului la servicii medicale de urgență și evacuarea rapidă și eficientă a participanților în caz de urgență”.
E foarte frumos spus și, pentru cei mai slabi de înger aflați în zona organizării de evenimente, probabil că dezastrul instituțional de la Colectiv a devenit un reper, o spaimă sănătoasă. Totuși, nu avem nici un dubiu atunci când afirmăm, patrulând reflectarea obiectivă a presei românești responsabile, că încă sunt foarte mulți cei care preferă să o ia pe scurtătură atunci când vine vorba de punerea în fapt a tuturor procedurilor de securitate prevăzute de reglementările legale.
Neglijență, lăcomie și lipsă de responsabilitate.
Au ieșit în evidență acum 8 ani, la Colectiv. Dar definesc perfect funcționarea administrației românești. Am vrea din toată inima să credem că tragedia de la Colectiv este irepetabilă. Dar, comemorăm evenimentul din 2015 și cu gândul la tot ceea ce s-a întâmplat între timp în materie de siguranță publică. Mai recent, Crevedia. Sintagmă grea, siguranța publică. Răspund de ea vreo cinșpe mii de organe, organisme, autorități, dar uite că incidentele încă survin. Din cauză de neglijență, lăcomie și lipsă de responsabilitate.
Ieri a fost marți, 30 octombrie. A fost Halloween, conform unei tradiții de împrumut. S-a ieșit prin cluburi. Decorațiuni de mare efect. Bostani decupați figurativ, cu lumânări înăuntru. S-au împlinit 8 ani de la Colectiv. Și avem sentimental că mai bine stăm acasă și citim o carte, vedem un film, facem dragoste sau mângâiem o pisică…