Colegiul Medicilor trage un semnal de alarmă: Nu există medici
Ministerul Sănătății se confruntă cu o situație inedită. În plină pandemie de COVID-19, spitalele s-au lovit de o mare problemă, lipsa doctorilor din unitățile medicale.
Astfel, preşedintei Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană, trage un semnal de alarmă despre acest fapt. Poiană a declarat, joi, că autorităţile trebuie să identifice soluţii pentru creşterea „urgentă” a numărului de medici şi pentru înfiinţarea de posturi acolo unde este nevoie în sistemul medical românesc.
Acestata a transmis acest mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale a Medicului, care se sărbătorește de 36 de ani, în prima zi a lunii octombrie.
Poiană a adăugat că medicii se confruntă în această perioadă cu un volum mare de muncă.
Președintele Colegiului Medicilor spune că în acest ritm de muncă doctorii nu au timpi eficienţi de îngrijire a bolnavilor și de realizarea corectă a măsurilor de igienă şi protecţie. „Considerăm că trebuie identificate soluţii de către autorităţi pentru creşterea urgentă a numărului de medici şi pentru înfiinţarea de posturi acolo unde este nevoie în sistemul medical românesc”, a declarant acesta.
Potrivit Cătălinei Poiană, este nevoie de un număr de medici care să reprezinte „o normalitate” din punctul de vedere al raportului cu populaţia.
„Am văzut sintagma <<medici eroi>>. Eu consider că avem nevoie de medici şi de un număr de medici care să reprezinte o normalitate din punctul de vedere al raportului cu populaţia”, a fpus aceasta. În Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti sunt înscrişi în prezent aproximativ 16.000 de medici.
În Uniunea Europeană sunt aproximativ 1,7 milioane de medici, ceea ce înseamnă că, în medie, un medic deserveşte 260 de locuitori. În comparaţie, în România, unui medic îi revine îngrijirea a 307 locuitori, având în vedere că avem peste 63.000 de medici, potrivit celor mai recente date transmise de INS.