Comarnic: ziua și atacul urșilor. Animalul se face apoi nevăzut și atacă iar. Oamenii nu au voie să-și apere gospodăria

Publicat: 14 oct. 2021, 16:38, de Mihaela Verdes, în Orașul meu , ? cititori
Comarnic: ziua și atacul urșilor. Animalul se face apoi nevăzut și atacă iar. Oamenii nu au voie să-și apere gospodăria

Comarnic, miercuri noapte: un urs atacă o gospodărie. Comarnic, joi dimineața: un urs (același sau altul, nu se știe) atacă altă gospodărie. Două oi din cele trei ale familiei sunt ucise. Proprietarul privește neputincios, speriat și pentru viața lui. Chiar dacă ar avea armă, nu are voie să facă rău ursului atacator. Comisia de intervenție poate decide împușcarea animalului, dar odată dispărut, nu are cum să-l identifice. Și o ia de la capăt.

Această poveste se repetă aproape zilnic în localitatea Comarnic, din județul Prahova. Urșii sunt din ce în ce mai îndrăzneți. Oamenii se tem pentru viețile lor. Dar nu pot lua măsuri, nici pentru ei, nici pentru gospodărie. Cheamă autoritățile, e drept. Însă, până ajung jandarmii și vânătorii, ursul dispare. Cum îl mai poți identifica? Nu poți.

După atacul de joi, 14 octombrie, din Posada, au sosit imediat jandarmii, reprezentanții AVPS și poliția. Însă ursul a dispărut, înainte ca această comisie de intervenție să apuce să decidă măsura împotriva lui.

Andrei Gheorghe, inspector de mediu la Primaria Comarnic, a explicat pentru Puterea:

„Sunt foarte multe atacuri în perioada asta. Nu prea trece o zi fără un atac al urșilor. Și nu este vorba de locuințe izolate. Cea de astăzi este fix lângă Gara Posada. Când am ajuns acolo, chiar l-am văzut pe urs. Încă nu plecase. Era la 10 metri de DN1”.

Procedurile, complexe și ineficiente în multe situații

Oamenii se tem pentru viața lor și nu mai știu cum să se apere, pe ei și bunurile din gospodărie. E drept că există o comisie pentru daune, iar ministerul mediului plătește despăgubiri. Însă oamenii nu asta își doresc.

Comisia de interventie la eveniment, formată din primar, reprezentanți ISU și AVPS Prahova, precum și medicul veterinar, decide măsura aplicată. În funcție de gravitatea atacului, sunt patru variante: îndepărtarea ursului, relocarea, împușcarea sau eutanasierea lui.

Însă aplicarea acestei decizii poate crea probleme. Ursul dispare și nu știi cum să-l identifici ulterior. De urmărit e greu, în acest caz, pentru că terenul este accidentat, împădurit și oamenii nu pot intra în zona respectivă.

„Sunt atât de mulți, încât toate mijloacele de prevenție sunt inutile. Omul nu are voie să-și apere cu arma animalele. Doar să-l sperie. Moartea ursului poate fi decisă doar de comisie. Și chiar decisă, e greu de pus în practică”, a mai spus Andrei Gheorghe, inspector de mediu la Primaria Comarnic.

Solicitare către Senat pentru modificarea legii

Miercuri, 13 octombrie, 12 primari din județul Prahova au depus la Parlament și la Ministerul Mediului un proiect pentru combaterea atacurilor urșilor.

„Împreună cu primarii din Breaza și alte comune limitrofe, am făcut o întâmpinare către Senat, pentru modificarea legii. E drept că ordinul 81 e un pas înainte, dar mai trebuie eficientizat. Legea trebuie să fie eficientă”, a mai spus Andrei Gheorghe.

Un urs a fost împușcat la Comarnic, după ce a atacat echipa care intervenise să-l alunge din localitate

La începutul lunii, un urs a fost împușcat la Comarnic, pentru că devenise agresiv. Decizia a fost luată în baza ordonanței dată în această vară privind intervenţia în cazul atacurilor urşilor.

Prezența animalului a fost sesizată la 112 de un localnic. Potrivit Ministerului Mediului, membrii echipei sosiți la fața locului au recunoscut ursul, care mai fusese alungat de câteva ori, după ce a provocat pagube în gospodăriile oamenilor.

Pentru că animalul a devenit agresiv, s-a decis împușcarea acestuia. Ministerul precizează că este al doilea exemplar împuşcat. Prima intervenție de acest gen a fost în septembrie, în județul Argeș, comuna Rucăr.