Combinatul Siderurgic Galați, în situație critică după ce „Liberty Steel” a închis mai multe uzine din Europa

Publicat: 05 iul. 2024, 08:17, de Sorin Costea, în ECONOMIE , ? cititori
Combinatul Siderurgic Galați, în situație critică după ce „Liberty Steel” a închis mai multe uzine din Europa

România s-ar putea transforma din exportator în importator de laminate dacă nu se găsește o soluție la situația economică dificilă a Combinatului Siderurgic „Liberty” din Galați, care s-a agravat din cauza problemelor financiare ale trustului „Liberty Steel”, din cadrul Grupului „GFG Alliance”, controlat de omul de afaceri Sanjeev Gupta.

Problemele financiare cu care se confruntă Combinatul Siderurgic „Liberty”, principalul producător de oțel din România, ar putea avea un efect negativ și în economia națională, pentru că din cele 2 milioane de tone de laminate produse anual la Galați, doar 1,2 milioane de tone mergeau la export, iar 800.000 de tone erau livrate pe piața internă. Dacă sunt probleme la Galați, celălalt producător de oțel, combinatul „Arcelor Mittal” de la Hunedoara, cu o producție de aproximativ 130.000 de tone, nu va putea asigura consumul intern și România s-ar transforma din exportator în importator de laminate.

Situația economică a combinatului din Galați s-au agravat în ultimele luni, dar primele semne ale crizei au apărut în cursul anului trecut, când a fost închis Furnalul nr 4, singurul funcțional de pe platforma siderurgică.

În toamna anului trecut, pe rolul Tribunalului Galați erau zeci de procese în care o parte dintre furnizori cereau insolvența companiei din cauză că nu le fuseseră plătite serviciile sau produsele. Totalul datoriilor către furnizori era de circa 150 milioane de euro. O parte din litigii s-au încheiat, pentru că administrația a angajat un credit și a plătit o parte din datorii, dar mai sunt în instanță multe procese în care este cerut falimentul Combinatului „Liberty”.

Anul trecut, erau necesare 450 milioane de euro pentru relansarea activității. Acum, un nou împrumut, de 250 milioane euro
Pentru relansarea activității combinatului, în toamna anului trecut erau necesare 450 milioane de euro, din care 150 de milioane pentru plata furnizorilor, 150 de milioane pentru plata unei datorii către fostul proprietar al combinatului, Grupul „Arcelor Mittal”, un rest de plată de la tranzacția prin care combinatul a fost preluat de „GFG Alliance”/„Liberty Steel”, iar alte 150 de milioane de euro pentru capital de lucru.

Acum este necesar un nou împrumut și a fost convocată Adunarea Generală a Acționarilor pe data de 25 iulie, pentru mandatarea Consiliului de Administraţie ca să aprobe acorduri de finanţare şi garanţii asupra activelor combinatului până la o valoare de 250 milioane de euro per tranzacţie.

Cauzele acestei agravări a situației economice a Combinatului „Liberty” sunt scăderea numărului de comenzi înregistrată de piața oțelului, dumpingul practicat pe piața europeană în special de producătorii de oțel din Asia, care nu plătesc certificate CO2 și au prețuri de producție mai reduse, dar și prețul energiei electrice plătit de marii producători industriali din România, care este dublu față prețul plătit de producătorii de oțel din Germania și Franța.

„IndustriAll Europe”: „Criza Liberty Steel. Acțiuni de urgență, pentru a opri catastrofa industrială”!
Sindicatele din cadrul combinatului din Galați și din celelalte combinate „Liberty Steel” din Europa au lansat prin intermediul federațiilor „IndustriAll Europe” și „IndustriALL Global Union”, un apel la „oprirea unei catastrofe industriale” în sectorul siderurgic.

Pe 27 iunie, „IndustriAll Europe” a publicat pe site-ul său o informare cu titlul „Criza Liberty Steel: acțiuni de urgență solicitate pentru a opri catastrofa industrială”, prin care avertizează asupra accelerării închiderii sau reducerii activității unor companii siderurgice din cadrul „Liberty Steel”.

Pe 15 mai, „Liberty Steel” a anunțat că vinde uzinele din Liège (Belgia), Dudelange (Luxemburg) și Magona (Italia), aceasta afectând peste 1.000 de siderurgiști.

Pe 10 iunie, „Liberty Steel” a anunțat închiderea definitivă a celor două cuptoare de cocs la Dunaújváros (Ungaria), prin această măsură fiind desființate 520 de locuri de muncă.

Câteva zile mai târziu, cei peste 5.000 de siderurgiști de la combinatul din Ostrava (Cehia) au aflat că salariile lor nu vor mai fi plătite de companie ca urmare a cererii de insolvență a companiei.

Pe 20 iunie, conducerea combinatului din Częstochowa (Polonia) a fost supusă supravegherii forțate de către instanță, după ce mai mulți creditori au depus o procedură de insolvență. În acest caz, sunt afectate peste 1.000 de locuri de muncă.

„IndustriAll Europe solicită autorităților publice europene și naționale să intervină și să ofere soluții de urgență pentru a salva activele strategice din oțel ale Europei, care sunt vitale pentru ca UE să își îndeplinească ambițiile Green Deal și să își atingă autonomia strategică deschisă dorită. Mii de locuri de muncă sunt în pericol în regiunile dependente de activitățile industriale și cerem acțiuni pentru a proteja aceste locuri de muncă și pentru a garanta locuri de muncă industriale de calitate pentru toți”, a declarat Judith Kirton-Darling, secretarul general „IndustriAll Europe”.

În total, criza „Liberty Steel” afectează 18.000 de locuri de muncă. Cu sprijinul „IndustriAll Europe”, sindicatele din siderurgia europeană cer „sprijin public de urgență și acțiuni coordonate pentru a sprijini lucrătorii din Ostrava și Częstochowa și pentru a salva combinatele de la faliment”.

Pe 25 iunie, reprezentanții „IndustriAll Europe” s-au întâlnit cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, pentru a-i prezenta solicitările sindicatelor din combinatele și uzinele „Liberty Steel” și pentru discutarea măsurilor UE pentru protejarea miilor de locuri de muncă din industria europeană a oțelului.