Combinatul Siderurgic „Liberty” din Galați a lansat licitația pentru Programul „GreenSteel”, producție de oțel fără emisii CO2
Combinatul siderurgic de la Galați, fostul Sidex, asociat mulți ani cu tehnologii învechite, care au și determinat închiderea a două fluxuri tehnologice din cele trei, care erau din anii 60 și nu mai puteau fi utilizate din cauza echipamentelor depășite și consumurilor energetice foarte mari, este pe punctul de a deveni unul din cele mai performante combinate din Europa, pentru că va produce oțel fără emisii de CO2.
Pentru trecerea la această tehnologie, este implementat Programul „GreenSteel”, care presupune renunțarea la furnale și utilizarea cuptoarelor cu arc electric. Acest program a fost anunțat de omul de afaceri Sanjeev Gupta, președintele GFG Alliance și „Liberty Steel”, încă din 2020, când apreluat combinatul de la Grupul ArcelorMittal, controlat de Lakshmi Mittal.
La Combinatul „Liberty” de la Galați vor fi realizate în următorii ani și mai multe investiții, care, într-o primă etapă, vor crește producția de laminate de la două la trei milioane de tone.
Până în 2025 se va renunța la furnale și se va trece la producția în cuptoare cu arc electric
Administrația combinatului siderurgic din Galați a lansat procedura de licitație pentru furnizarea tehnologiei noilor cuptoare hibride cu arc electric în scopul implementării Programului „GreenSteel” în operațiunile tehnologice de producere a oțelului, un pas important în atingerea obiectivului de a deveni o companie neutră în emisii de carbon până în anul 2030.
Anunțul vine la scurt timp după ce Grupul „Liberty Steel” a semnat cu Danieli, lider în furnizarea de instalații și echipamente tehnologice, contractul pentru furnizarea a două cuptoare hibride cu arc electric la compania „Liberty” din Ostrava (Cehia), care face parte din același grup siderurgic și la care este implementat același program de producție fără emisie de CO2. În Europa, Grupul „Liberty Steel” vizează ca în următorii 5 ani să dețină o capacitate de producție marca „GreenSteel” de 10 milioane de tone de oțel.
Programul de transformare a Combinatului Siderurgic de la Galați prevede ca noile cuptoare hibride cu arc electric să înlocuiască până în 2025 producția furnalului tradițional, mai vechi și mai poluant. Această nouă tehnologie va permite ca producția de oțel să se bazeze pe un mix de alimentare mai flexibil, utilizându-se un amestec de fontă lichidă, fier redus direct (DRI/HBI) și fier vechi.
Combinatul din Galați nu va mai importa minereu și cocs și va utiliza energie „verde”, furnizată de un parc de panouri fotovoltaice
Un avantaj al acestei tehologii este reducerea dependenței combinatului de la Galați de importurile de minereu și cocs, fiind folosit fierul vechi de pe piața internă, care în prezent este exportat.
În susținerea dezvoltării Programului „GreenSteel” și extinderea strategiei de decarbonizare a producției, administrația combinatului a lansat deja prima fază de 50 MW din proiectul de producție de energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice de 180 MW realizat pe platforma siderurgică de la Galați, care va furniza „energie verde” direct oțelăriei.
„Acesta este un pas important înainte în programul de transformare a companiei << Liberty>> Galați și în îndeplinirea viziunii <<Liberty Steel>> Group de a fi neutru în emisii de carbon până în 2030. Noile cuptoare vor reduce emisiile de carbon cu peste 80% în timp, susținând ambiția noastră de a produce <<GreenSteel>> cu amprentă redusă de carbon la <<Liberty>>”, a declarat Sandip Biswas, Chief Investment Officer și CEO interimar al Liberty Primary Steel and Mining din cadrul GFG Alliance.
Academia „GreenSteel” și Fundația „GFG” vor derula un program de perfecționare a angajaților combinatului
Specialiștii Combinarului Siderurgic Galați vor fi școliți în aplicarea noilor tehnologii în cadrul unui program de transformare susținut de Academia „GreenSteel”, care își propune să perfecționeze forța de muncă actuală a companiei și să încurajeze tineri și specialiști să se alăture industriei siderurgice.
La acest program de formare profesională va colabora și Fundația „GFG”, a GFG Alliance, care va derula o serie de programe cu universități și licee din România.
Creștere a producției, de la 2 la 3 milioane de tone de oțel
Un alt obiectiv anunțat de Grupul „Liberty Steel” la momentul încheierii tranzacției de preluare a combinatului din Galați este o creștere a producției de oțel de la 2 la 3 milioane de tone. Combinatul se află de mai mulți ani pe un trend de creștere a producției, care înregistrase o scădere fără precedent în contextul crizei de pe piața mondială a oțelului din 2009-2010.
După ce în ultimii ani producția a fost de 1,9 milioane de tone, în 2020 producția combinatului din Galați a crescut la aproximativ 2,1 milioane tone, iar în 2021 a urmat o nouă creștere a producției cu aproximativ 15%.
Creșterea producției lansează o provocare, pentru că trebuie câștigate noi poziții pe piața din Europa. Pe piața din România este vândută în medie 40 % din producția de laminate a combinatului „Liberty” Galați, restul de 60% mergând la export, pe piața europeană sau în Turcia și Orientul Apropiat. Creșterea producției va presupune câștigarea unor noi poziții pe piața europeană a oțelului grație politicii comerciale a „Liberty Steel”.
Creșterea producției va avea ca efect și creșterea numărului de angajați, administrația companiei având în derulare programe care asigură pregătirea a 200 de ucenici anual dar și un program de burse derulat în parteneriat cu Universitățile din Galați, Iași și București, pentru atragerea celor mai buni specialiști încă de pe băncile facultății. În prezent, combinatul are 5.500 de angajați, la aceștia adăugându-se 2.000 de angajați ai contractorilor.