Comemorarea victimelor Mineriadei. Orban: Nu s-a dorit ca dosarul să fie finalizat
Se împlinesc 31 de ani de la mineriada din iunie 1990, a treia acțiune de acest gen întreprinsă în România postdecembristă. Cu acest prilej, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a mers în Piața Universității și a depus o coroană pentru comemorarea victimelor Mineriadei.
Ludovic Orban a declarat duminică că dosarul privind mineriada „nu s-a dorit să fie finalizat”.
„E de domeniul evidenței. Au trecut 31 de ani, în mare parte dosarele sunt instrumentate, există mărturii, există probe, există indicii clare”, a precizat Ludovic Orban.
Dosarul Mineriadei
Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în 2017. Abia în mai 2019, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât că ancheta nu este completă și trebuie retrimisă magistraților de la Parchetul General.
Judecătorii au constatat atunci nulitatea rechizitoriului și că dosarul nu este complet. Atunci, decizia nu a fost una definitivă, iar părțile din dosar au depus o serie de cereri și de excepții care au fost recent judecate de magistrații de la Curtea Supremă.
În decembrie 2020 judecătorii au decis, definitiv, că acest dosar nu este complet și nu poate fi judecat în forma în care acesta a fost întocmit de către procurorii militari.
Printre cei 13 inculpați din acest dosar se numără Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu.
Aceștia sunt acuzați de infracțiuni contra umanității. Pentru aceste fapte, cei în cauză riscă închisoare pe viață sau închisoare de la 15 la 20 de ani.
Mineriada din iunie 1990
Mineriada a avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală și cea mai de anvergură acțiune a minerilor.