Comisarii ANPC propun închiderea unui supermarket și a unui restaurant din Giurgiu
Ca urmare a diverselor sesizări primite de la cetățeni, în cadrul programului ”Caravana consumatorilor”, echipe mixte de control ale Comisariatelor Regionale pentru Protecția Consumatorilor Regiunile Sud Muntenia și București-Ilfov au efectuat o serie de acțiuni de control la operatori economici din județul Giurgiu.
În cazul a doi dintre aceștia, respectiv supermarketul Supeco și Restaurantul Perla, din portul Giurgiu, comisarii au aplicat mai multe sancțiuni, cauzate de numărul însemnat de abateri constatate în timpul controlului:
- amenzi contravenționale în valoare de 55.000 lei
- oprirea definitivă de la comercializare a 730 kg de produse alimentare, în valoare de aproximativ 50.000 lei
- oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor pentru ambele unități
- propunere pentru închiderea temporară, pentru o perioadă de la 0-6 luni, pentru ambele unități.
” Există încă locații în care se pare că nu se intră. Pare că normele de bun simț comercial și legislația, pentru unii, sunt facultative, bazându-se, în continuare, pe relații, pile, șușanele. Mă întreb dacă cei care mâncau gratis pe acolo și-au pus problema că, în spatele fiecărei note de plată cu zero, cineva a decontat probleme de sănătate sau poate chiar viața pusă în pericol. Dacă tot suntem oameni respectabili ai unei comunități, atunci, hai, să îi învățăm și pe cei din jurul nostru să fie la fel. Mai corect ar fi să spunem: ” hai, tată socru, să facem curat și să ne respectăm semenii!”. Să nu uităm că instanța supremă este cea a lui Dumnezeu” – Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
Dintre cele mai importante nereguli întâlnite de echipele de control, menționăm:
- comercializarea sau utilizarea ca materii prime a unor produse cu data limită de consum depășită
- comercializarea unor fructe și legume cu modificări organoleptice
- comercializarea unor produse alimentare cu ambalaje depreciate
- utilizarea unei camera de congelare neigienizată
- folosirea unor vitine frigorifice neigienizate cu depuneri masive de praf impurități
- utilizarea ca materii prime a unor produse alimentare nesigure (fără etichete)
- existența, în blocul alimentar, a pavimentului deteriorat,
- folosirea unor agregate cu rugină și exfolieri de vopsea, cu chedere și ustensile deteriorate
- prezenta infestatiei cu gândaci, în bucătărie
- utilizarea unor spații de congelare neigienizate, cu acumulări excesive de gheață.