Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2022. Apare iniţiativa privind venitul minim adecvat
Comisia Europeană a adoptat marţi programul de lucru pentru 2022, care stabileşte următoarele etape ale agendei sale îndrăzneţe şi transformatoare către o Europă post-COVID-19 mai verde, mai echitabilă, mai digitală şi mai rezilientă, inclusiv o economie în serviciul cetăţenilor.
Această economie include o iniţiativă privind un venit minim adecvat, după cum se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. CE va lua măsuri pentru transpunerea în realitate a celor şase obiective ambiţioase emblematice: o economie în serviciul cetăţenilor, un Pact verde european, o Europă pregătită pentru era digitală, o Europă mai puternică pe plan internaţional, promovarea modului nostru de viaţă european şi un nou elan pentru democraţia europeană.
CE pledează pentru o economie în serviciul cetăţenilor. Odată cu accelerarea redresării şi cu revenirea activităţii economice la nivelurile de dinainte de criză, trebuie să ne gândim la modalităţi care să confere economiei noastre sociale de piaţă o mai mare rezilienţă. Comisia se va baza pe Planul de acţiune privind Pilonul european al drepturilor sociale pentru a asigura locuri de muncă de calitate, condiţii de muncă echitabile şi un echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea privată, şi va prezenta, de asemenea, o propunere de îmbunătăţire a protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la azbest la locul de muncă.
Pentru a sprijini politicile statelor membre, Comisia va consolida plasele de siguranţă socială esenţiale pentru amortizarea şocurilor economice, aceasta urmând să prezinte o iniţiativă privind un venit minim adecvat.
„Având în vedere că sectorul financiar este esenţial pentru redresarea economică, vom prezenta, de asemenea, propuneri privind plăţile instant pentru a promova acceptarea deplină a acestora în UE şi vom facilita accesul întreprinderilor la capital în UE. Odată ce se va găsi o soluţie globală privind reforma cadrului internaţional de impozitare a societăţilor, Comisia va asigura punerea în aplicare rapidă şi coerentă a acesteia în întreaga UE”, se menţionează în comunicat.