Comisia Europeană a elaborat noi măsuri pentru sprijinul fermierilor
Astăzi, Comisia Europeană a propus modificări specifice ale cadrului juridic actual stabilit în Regulamentul de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole (OCP) și un nou regulament privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier împotriva practicilor comerciale neloiale.
Aceste propuneri vizează consolidarea poziției fermierilor și restabilirea încrederii între actorii din lanțul de aprovizionare agroalimentar. Ambele propuneri reflectă în mod direct mai multe recomandări ale dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE și răspund unora dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă sectorul agricol, a transmis Comisia Europeană.
Sunt încurajate asocierile între fermieri
Modificările specifice de astăzi vizează în mod specific consolidarea poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare agroalimentar și obținerea unui grad mai ridicat de încredere între actori prin:
– consolidarea normelor privind contractele dintre fermieri și cumpărători, transformarea contractelor scrise într-o obligație generală și îmbunătățirea modului în care contractele pe termen lung țin seama de evoluțiile pieței și de fluctuațiile costurilor și ale condițiilor economice;
– introducerea obligativității instituirii unor mecanisme de mediere între fermieri și cumpărătorii acestora;
– stimularea organizațiilor de producători și a asociațiilor acestora prin îmbunătățirea puterii lor de negociere, permițând statelor membre să le acorde mai mult sprijin financiar în cadrul intervențiilor sectoriale din cadrul PAC și simplificând normele privind recunoașterea lor juridică;
– extinderea posibilității ca fermierii și alți actori să convină asupra unor inițiative în materie de durabilitate cu anumite dimensiuni sociale, cum ar fi sprijinirea reînnoirii generațiilor, menținerea viabilității fermelor mici sau îmbunătățirea condițiilor de muncă ale fermierilor și ale lucrătorilor agricoli.
Noi norme împotriva practicilor comerciale neloiale
În paralel, Comisia propune noi norme privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier împotriva practicilor comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar interzise de așa-numita Directivă privind practicile comerciale neloiale.
În medie, aproximativ 20 % din produsele agricole și alimentare consumate într-un stat membru provin dintr-un alt stat membru. Este necesar să se consolideze cooperarea dintre autoritățile naționale de aplicare a legii, în special prin îmbunătățirea schimbului de informații, a investigațiilor și a colectării sancțiunilor.
Ajutoarele „de minimis” nu mai trebuie aprobate de Comisie
În paralel cu propunerile de astăzi, Comisia a luat măsuri suplimentare pentru a sprijini sectorul agricol. Comisia a adoptat, de asemenea, o modificare a Regulamentului „de minimis” pentru sectorul agricol, care scutește sumele mici de sprijin în sectorul agricol de la controlul ajutoarelor de stat. Regulamentul revizuit permite statelor membre să sprijine fermierii într-o măsură mai mare într-un mod simplu, rapid, direct și eficient, deoarece un astfel de sprijin de minimis nu trebuie să fie notificat Comisiei și nici aprobat de aceasta.