Comisia Europeană a pus pe fugă doi investitori chinezi în România
Doi producători chinezi de panouri solare s-au retras dintr-o importantă licitație de achiziții publice din România, după ce UE a lansat o anchetă antisubvenție, a anunțat Comisia Europeană.
Comisia Europeană a demarat, în aprilie, o investigație asupra a două consorții suspectate că ar primi subvenții de stat. Bruxelles-ul se temea ca, bazându-se pe subvențiile primate, cele două firme să nu practice o politică de dumping față de firmele din Europa.
„Ca urmare a retragerii firmelor din competiție, Comisia își va închide ancheta aprofundată”, se arată în comunicat.
Investigația s-a concentrat pe două consorții. Unul dintre ele include grupul Enevo din România și o subsidiară germană a companiei-mamă din China Longi Green Energy Technology. Longi este cel mai mare producător de panouri solare din lume.
Al doilea consorțiu vizat a fost format din două filiale, ambele deținute în totalitate și controlate de firma de stat chineză, grupul Shanghai Electric.
Ele au aplicat pentru proiectarea, construirea și operarea unui parc fotovoltaic în România, finanțat parțial din fonduri UE.
Valoarea estimată a contractului este de aproximativ 375 de milioane de euro (405 milioane de dolari).
Ancheta a fost lansată pe baza unor noi reguli, care au intrat în vigoare anul trecut și urmăresc să împiedice subvențiile străine să submineze concurența loială în UE.
„Investim masiv în instalarea de panouri solare pentru a ne reduce emisiile de carbon și facturile la energie – dar acest lucru nu ar trebui să vină în detrimentul securității noastre energetice, al competitivității noastre industriale și al locurilor de muncă europene”, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă.
Europa se bazează în mare măsură pe panourile solare străine. Peste 97% din panourile solare folosite în Europa sunt importate, în principal din China, potrivit Bruxelles-ului.
În 2013, UE a impus taxe antidumping, după ce producătorii europeni au declarat că importurile de panouri din China subcotează firmele lor. Cinci ani mai târziu, însă, aceste taxe au fost desființate.