Comisia Europeană acordă sprijin României și altor opt state pentru gestionarea migrației ilegale

Publicat: 01 aug. 2024, 18:32, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Comisia Europeană acordă sprijin României și altor opt state pentru gestionarea migrației ilegale
Foto: Forbes

Nouă state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, vor beneficia de sprijin tehnic oferit de Comisia Europeană pentru a-și dezvolta planurile naționale de implementare a Pactului privind migrația și azilul. Alături de România, țările Belgia, Cehia, Germania, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia și Portugalia au depus cereri pentru a primi asistență specializată din partea experților până la sfârșitul lunii noiembrie 2024.

Comisia Europeană intervine

Comisia Europeană a comunicat că, în urma intrării în vigoare a Pactului privind migrația și azilul și a adoptării Planului comun de punere în aplicare (PCP) la 12 iunie 2024, va oferi, începând de astăzi, sprijin personalizat și consultanță de specialitate prin intermediul Instrumentului de sprijin tehnic (IST).

Această inițiativă va ajuta statele membre să își pregătească planurile naționale de punere în aplicare (PNP), care trebuie finalizate până la începutul lunii decembrie 2024.

În luna iunie 2024, Comisia a lansat o cerere de propuneri IST specifică, destinată sprijinirii statelor membre în elaborarea PNP-urilor lor. Obiectivul principal este oferirea de sprijin specializat pentru efectuarea analizelor situaționale și identificarea acțiunilor necesare pentru implementarea pactului în conformitate cu PCP.

Belgia, Cehia, Germania, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia și România, toate au solicitat acest sprijin și vor primi acum consultanță de la experți pentru o perioadă de patru luni.

”În urma intrării în vigoare a Pactului privind migraţia şi azilul şi a adoptării Planului comun de punere în aplicare (PCP) la 12 iunie 2024, Comisia va oferi, începând de astăzi, sprijin adaptat şi consultanţă de specialitate pentru nouă state membre, prin intermediul Instrumentului de sprijin tehnic (IST).

Acest sprijin va ajuta statele membre respective să îşi pregătească planurile naţionale de punere în aplicare (PNP), care trebuie prezentate până la începutul lunii decembrie 2024”, anunţă CE.

Experții, atât din cadrul juridic național, cât și internațional, cu cunoștințe despre practici relevante din alte țări, vor colabora cu autoritățile naționale din aceste state membre. Ei vor ajuta la identificarea domeniilor în care legislația națională trebuie actualizată și la revizuirea proceselor administrative și judiciare.

De asemenea, vor evalua nevoile legate de personal și formare, infrastructura necesară, dotările IT și costurile asociate, precum și achizițiile necesare, astfel încât statele membre să poată dezvolta planuri de implementare robuste și eficiente.

IST este un instrument al UE care furnizează expertiză personalizată autorităților statelor membre, la cererea acestora. Autoritățile pot solicita sprijin prin cereri anuale de propuneri sau cereri specifice pentru nevoi emergente. Instrumentul oferă acces la cunoștințe și expertiză de înaltă calitate, prin consiliere strategică și tehnică, studii de evaluare a necesităților de reformă, cursuri de formare și misiuni ale experților în țările respective.