Comisia Europeană aprobă primele şapte planuri strategice în cadrul Politicii Agricole Comune
Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru şapte ţări: Danemarca, Finlanda, Franţa, Irlanda, Polonia, Portugalia şi Spania, un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.
Noua PAC este concepută pentru a contura tranziţia către un sector agricol european sustenabil, rezilient şi modern. În cadrul politicii reformate, finanţarea va fi distribuită mai echitabil fermelor familiale mici şi mijlocii, precum şi tinerilor fermieri. În plus, fermierii vor fi sprijiniţi să adopte noi inovaţii, de la agricultura de precizie la metodele de producţie agroecologice. Prin sprijinirea unor acţiuni concrete în aceste domenii şi în altele, noua PAC poate fi piatra de temelie a securităţii alimentare şi a comunităţilor agricole din Uniunea Europeană.
Noua PAC include un mod de lucru mai eficient şi mai eficace. Statele membre vor pune în aplicare planurile strategice naţionale PAC, combinând finanţarea sprijinului pentru venit, a dezvoltării rurale şi a măsurilor de piaţă. La elaborarea propriului plan strategic PAC, fiecare stat membru a ales dintr-o gamă largă de intervenţii la nivelul UE, adaptându-le şi direcţionându-le pentru a răspunde nevoilor sale specifice şi condiţiilor locale.
Comisia a evaluat dacă fiecare plan contribuie la realizarea celor zece obiective-cheie ale PAC, care abordează provocări în materie de mediu, sociale şi economice comune. Prin urmare, planurile vor fi conforme cu legislaţia UE şi ar trebui să contribuie la realizarea obiectivelor UE în materie de climă şi mediu, precum şi în materie de bunăstare a animalelor, astfel cum se prevede în strategia „De la fermă la consumator” şi în strategia privind biodiversitatea ale Comisiei.
„Suntem acum cu un pas mai aproape de punerea în aplicare a unei noi PAC pentru următorii cinci ani. Acest pas vine într-un moment crucial, când importanţa acordării unui sprijin solid sectorului nostru agricol a devenit extrem de clară. Fermierii se confruntă cu un mediu dificil, marcat de creşterea bruscă a costurilor de producţie ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi de seceta recentă din timpul verii. Agricultura este o întreprindere pe termen lung, iar fermierii europeni trebuie să aibă un cadru juridic şi financiar clar pentru viitor. Noua PAC ne va ajuta să sprijinim stabilitatea mijloacelor de subzistenţă în agricultură şi securitatea alimentară pe termen lung prin promovarea unui sector agricol inteligent, competitiv, rezilient şi diversificat. Salut eforturile susţinute depuse de statele membre pentru a-şi finaliza planurile şi a-şi sprijini sectorul agricol. Comisia va continua să ofere orientări pentru a utiliza în mod optim resursele pe care PAC le oferă fermierilor, comunităţilor rurale şi cetăţenilor noştri în ansamblu”, a afirmat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
PAC va beneficia de finanţare în valoare de 270 de miliarde de euro pentru perioada 2023-2027. Cele şapte planuri aprobate reprezintă un buget de peste 120 de miliarde de euro, inclusiv peste 34 de miliarde de euro dedicate exclusiv obiectivelor în materie de mediu şi climă şi programelor ecologice. Această sumă poate fi utilizată, de exemplu, pentru a promova practici benefice pentru sol şi pentru a îmbunătăţi gestionarea apei şi calitatea pajiştilor. PAC poate sprijini, de asemenea, împădurirea, prevenirea incendiilor, refacerea şi adaptarea pădurilor.
Fermierii care participă la programele ecologice pot fi recompensaţi, printre altele, pentru interzicerea sau limitarea utilizării pesticidelor şi pentru limitarea eroziunii solului. Între 86% şi 97% din suprafaţa agricolă naţională utilizată va fi exploatată în bune condiţii agricole şi de mediu. O finanţare substanţială va sprijini, de asemenea, dezvoltarea producţiei ecologice, majoritatea ţărilor urmărind să îşi dubleze sau chiar să îşi tripleze suprafaţa agricolă. Zonele care se confruntă cu constrângeri naturale, cum ar fi zonele montane sau de coastă, vor continua să beneficieze de finanţare specifică pentru a menţine o activitate agricolă.
În contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi al creşterii actuale a preţurilor produselor de bază, Comisia a invitat statele membre să exploateze toate oportunităţile oferite de planurile lor strategice PAC pentru a consolida rezilienţa sectorului lor agricol în vederea promovării securităţii alimentare. Aceasta include reducerea dependenţei de îngrăşămintele sintetice şi extinderea producţiei de energie din surse regenerabile fără a submina producţia de alimente, precum şi promovarea unor metode de producţie sustenabile.
Reînnoirea generaţiilor este una dintre principalele provocări cu care se va confrunta agricultura europeană în următorii ani. Este esenţial ca sectorul agricol să rămână competitiv şi să sporească atractivitatea zonelor rurale. Sprijinul specific pentru tinerii fermieri ocupă un loc important în fiecare plan aprobat; peste trei miliarde de euro vor ajunge direct la tinerii fermieri din cele şapte ţări. Fondurile pentru dezvoltare rurală vor sprijini mii de locuri de muncă şi întreprinderi locale din zonele rurale, îmbunătăţind în acelaşi timp accesul la servicii şi infrastructură, cum ar fi banda largă. În conformitate cu viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE, nevoile cetăţenilor din mediul rural vor fi abordate şi prin alte instrumente ale UE, cum ar fi Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR) sau fondurile structurale şi de investiţii europene (fondurile ESI).
După aprobarea primelor şapte planuri strategice PAC, Comisia Europeană îşi menţine angajamentul deplin faţă de aprobarea rapidă a celorlalte 21 de planuri, ţinând seama de calitatea şi de promptitudinea reacţiilor în urma observaţiilor Comisiei.
Comisia Europeană şi-a prezentat propunerea de reformă a politicii agricole comune (PAC) în 2018, introducând un nou mod de lucru în vederea modernizării şi simplificării politicii agricole a UE. În urma unor negocieri ample între Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană, s-a ajuns la un acord, iar noua PAC a fost adoptată oficial la 2 decembrie 2021.
Termenul-limită stabilit de colegiuitori pentru ca statele membre să îşi prezinte planurile strategice PAC a fost 1 ianuarie 2022. După primirea planurilor, Comisia a trimis scrisori de observaţii tuturor statelor membre până la 25 mai 2022. Acestea au fost publicate pe site-ul Europa împreună cu reacţiile tuturor statelor membre, în conformitate cu principiul transparenţei. Ulterior a fost reluat un dialog structurat între serviciile Comisiei şi autorităţile naţionale în vederea soluţionării problemelor rămase şi finalizării planurilor PAC revizuite.
Pentru a fi aprobat, fiecare plan trebuie să fie complet, compatibil cu legislaţia şi suficient de ambiţios pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor PAC şi a angajamentelor UE în materie de mediu şi climă.