Comisia europeană dă undă verde făinii de insecte. Din ce se obține acest „aliment nou”
Comisia Europeană a autorizat introducerea pe piață a pulberii de larve întregi de insecte. Este vorba despe făina obținută din Tenebrio molitor, un gândac din familia Tenebrioni, cunoscutul vierme galben de făină, transmite Il Corriere della Sera, potrivit Rador.
Regulamentul privind praful Tenebrio molitor va fi publicat în Jurnalul Uniunii Europene și după douăzeci de zile va intra în vigoare. Potrivit acestui regulament, noua făină va putea fi inclusă în producția industrială, datorită multiplelor calități ale acestei insecte: rata ridicată de reproducere cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, amprentă redusă de apă și utilizarea scăzută a terenului. Pulberea din aceste larve este tratată cu raze UV și se regăsește pe lista UE de ”alimente noi”.
În prezent, larvele acestei insecte sunt folosite pe scară largă pentru hrana animalelor de companie. Larvele, folosite ca harnă, au patru cicluri de evoluție – ou, larvă, pupă și adult – și o lungime între 2,5 și 3,5 centimetri.
Sursă de vitamine, proteine, fibre…
Tenebrio molitor este o sursă de nutrienți valorși: 53% proteine, 28% grăsimi şi 6% fibre. De asemenea, este bogat în vitamine esenţiale precum vitamina B1, care stimulează procesele metabolice şi îmbunătăţeşte funcţiile sistemului imunitar.
În plus, gândacul de făină conține mai mulți aminoacizi decât peștele, crustaceele, carnea de vită și cea de vițel.