Comisia Europeană: Mecanism de urgență pentru evitarea penuriei de medicamente
Comisia europeană a anunțat săptămâna aceasta o serie de măsuri pe termen scurt, mediu și lung pentru a evita lipsa unor medicamente în aceast iarnă și în anii viitori.
În fiecare zi suntem obligați să facem cercetări pentru a încerca să asigurăm continuarea tratamentelor efectuate de pacienți. Se încearcă găsirea unor alternative acolo unde există. Se încearcă formula ajutorului între colegi dacă este posibil, explică Didier Ronsyn, farmacist la Bruxelles, citat de Euronews.
”Și este adevărat, în cazurile cele mai complicate trebuie să spunem nu. Și trebuie să trimitem pacientul la medic pentru ca el să schimbe eventual tratamentul, dacă este necesar, mai spune Didier Ronsyn.
Lista medicamentelor critice
Sub presiunea statelor membre, Comisia Europeană a prezentat, marți, o serie de măsuri cu scopul de a evita lipsa unor medicamente. Comisia Europeană a propus lansarea de urgență a unui mecanism european de solidaritate voluntară.
Mecanismul va permite statelor membre care se confruntă cu lipsa unor medicamente să ceară ajutorul altor state membre care ar putea fi în măsură să ofere medicamente dacă dispune de o rezervă suficientă, a explicat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.
De asemenea, Comisia Europeană pregătește până la sfârșitul anului o listă a medicamentelor critice. Acest document este considerat important pentru organizațiile care au ca obiectiv apărarea consumatorilor.
Acesta este un instrument util, deoarece va include medicamente care răspund nevoilor prioritare pentru sănătate, a subliniat Ancella Santos, din cadrul Biroului european al uniunii consumatorilor (BEUC).