Comisia Europeană, Ministerul Educației și UNICEF își unesc forțele pentru un mediu școlar sănătos și sigur în școlile din România: A fost lansat proiectul „Politici și resurse pentru școli sigure și suportive”

Publicat: 26 oct. 2024, 11:17, de Vera Popa, în Educație , ? cititori
Comisia Europeană, Ministerul Educației și UNICEF își unesc forțele pentru un mediu școlar sănătos și sigur în școlile din România: A fost lansat proiectul „Politici și resurse pentru școli sigure și suportive”
UNICEF se interesează de sănătatea și bunăstarea copiilor.

Ministerul Educației, în colaborare cu UNICEF și Direcția Generală pentru Sprijinirea Reformelor Structurale a Comisiei Europene (DG REFORM), au lansat proiectul „Politici și resurse pentru școli sigure și suportive”. Proiectul se va derula în următorii doi ani (până în luna iunie 2026) și are ca obiectiv general promovarea unui mediu școlar sănătos și sigur în care învățarea socială și emoțională, sprijinul psihosocial și sănătatea mintală fac parte din cultura și practica curentă a fiecărei școli, ca abordare la nivelul școlii în ansamblu.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Suport Tehnic și implementat de Ministerul Educației, cu asistența tehnică a UNICEF și în cooperare cu Comisia Europeană, potrivit edu.ro

Prin acest proiect se vor dezvolta instrumente personalizate, cum ar fi ghiduri, recomandări și programe de formare dedicate personalului educațional pentru a integra activități pentru dezvoltarea competențelor sociale și emoționale în activitatea de predare și în managementul clasei.

Totodată, eforturile se vor concentra pe promovarea utilizării responsabile a tehnologiei, internetului și rețelelor sociale în cadrul activităților curriculare și extra-curriculare. Proiectul va dezvolta, de asemenea, instrumente pentru identificarea și susținerea elevilor care necesită sprijin psiho-social specializat din partea psihologilor și a altor profesioniști.

Activitățile-cheie includ o analiză reprezentativă la nivel național cu privire la starea de bine a elevilor și la abilitățile sociale și emoționale ale acestora în cadrul învățământului gimnazial, o evaluare a bunelor practici europene în acest domeniu, dezvoltarea de instrumente și recomandări, precum și un program-pilot în 8 – 10 școli, care să sprijine testarea elementelor dezvoltate prin proiect.

Comunitatea școlară și principalii factori interesați vor fi implicați și consultați în proiectarea și implementarea proiectului. Acest proiect a fost dezvoltat în concordanță cu abordarea comprehensivă a Comisiei Europene privind sănătatea mintală, inclusiv noile ghiduri pentru sprijinirea bunăstării în mediul școlar și cu Strategia Uniunii Europene privind Drepturile Copilului, promovând sisteme educaționale incluzive și prietenoase pentru copii.

Pe termen lung, sprijinul tehnic reprezentat de acest proiect va oferi autorităților române instrumente și recomandări pentru a promova un mediu școlar mai sănătos în care învățarea socială și emoțională, sprijinul psiho-social, bunăstarea și sănătatea mintală să fie parte integrantă a unei abordări la nivelul întregii școli.

Acest lucru include protocoale cuprinzătoare, programe de dezvoltare a capacităților pentru profesori și instrumente pentru identificarea timpurie și referirea elevilor care au nevoie de sprijin psiho-social specializat, asigurând sustenabilitatea rezultatelor proiectului.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat că asigurarea unui mediu primitor și susținerea dezvoltării socio-emoționale a copiilor trebuie să devină una dintre prioritățile comunităților școlare.

„Ministerul Educației vine în sprijinul profesorilor și al directorilor cu resurse dedicate, la standarde europene, care vor fi elaborate și pilotate în cadrul acestui proiect. Această inițiativă este o continuare a eforturilor mele și ale Ministerului de combatere și prevenire a violenței și a consumului de droguri în mediul școlar.”, a declarat Ligia Deca.

Nathalie Berger, Director pentru sprijinirea reformelor statelor membre, DG REFORM, Comisia Europeană a subliniat importanța prouectului:

Direcția Generală de Sprijin pentru Reforme Structurale a Comisiei Europene are plăcerea de a sprijini o reformă esențială a sistemului educațional românesc, menită să asigure școli sigure, care să promoveze starea de bine a copiilor.

Acest proiect al Instrumentului de Sprijin Tehnic este de mare importanță pentru agenda noastră europeană, plasându-se la intersecția priorităților europene pentru educație și sănătate mintală.“

Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România a spus că bunăstarea emoțională a copiilor este esențială pentru dezvoltarea lor, iar școlile pot juca un rol decisiv în promovarea învățării socio-emoționale și a beneficia de sănătate mintală prin asigurarea unor medii de învățare sigure și stimulative.

„UNICEF se angajează să colaboreze cu Ministerul Educației și Comisia Europeană în dezvoltarea tuturor acestor instrumente moderne, – pentru a produce o schimbare de durată în mediul educațional și a promova sănătatea mintală și bunăstarea tuturor copiilor români.”, a declarat Anna Riatti.