Comisia Europeană propune crearea unei piețe unice a medicamentelor
Comisia Europeană a prezentat, miercuri, propunerile de reformă a legislației privind produsele farmaceutice. Obiectivul este ca în toată Uniunea Europeană medicamentele să fie mai accesibile, transmite Euronews.
Este vorba despre crearea unei piețe unice a medicamentelor pentru a reduce disparitățile între statele membre și a actualiza un text vechi de 20 de ani.
”În timp ce pacienții din statele membre din vest și din țările cele mai mari (țări membre) au acces la 90% din medicamentele de ultimă generație, în estul UE și în statele membre mai mici, acest procent este de 10%. Și unii cetățeni ai UE trebuie să aștepte între 4 luni și mai mult de 2 sau 3 ani pentru a obține aceste medicamente”, subliniază comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.
Propuneri
Comisia Europeană propune simplificarea procedurilor și reducerea perioadei de evaluare a medicamentelor de la 400 de zile în medie în prezent, la 180 de zile. De asemenea, genericele ar trebui să intre pe piață mult mai ușor și produsele inovatoare să beneficieze de o exclusivitate de 12 ani, în anumite condiții.
Dar propunerea ce mai curajoasă este și cea mai controversată. Ea se referă la conceperea de noi antibiotice, deoarece rezistența la antimicrobiene ucide, în fiecare an, 35.000 de persoane.
În acest sens, Comisia Europeană propune o serie de facilități companiilor farmaceutice. În schimbul efortului depus pentru conceperea de noi molecule, o companie ar beneficia de o prelungire cu un an a exclusivității asupra unui brevet pe care îl are asupra altui medicament sau să revândă acest titlu altei companii.
Totodată, Comisia Europeană vrea să garanteze aprovizionarea cu medicamente. ”În 9 din 10 de medicamente lipsă, este vorba despre medicamente prescrise. Deci nu sunt medicamente de confort pe care consumatorul le cumpără din farmacie. Sunt medicamente prescrise de un medic de care consumatorul are nevoie în scop terapeutic. În aceste cazuri, aproape jumătate din consumatori – am făcut studii și sondaje în acest sens – s-au confruntat cu o problemă din cauza lipsei”, subliniază Monique Goyens, director general BEUC (Biroul european al uniunii consumatorilor).
Referitor la această problemă, Comisia Europeană propune introducerea unui sistem de alerte emise din timp de companii.
De asemenea, Comisia Euopeană vrea să întocmească o listă a medicamentelor critice și să identifice care sunt problemele pe lanțul de aprovizionare.