Comisia Europeană: România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Bulgaria stă cel mai bine

Publicat: 26 iun. 2024, 20:56, de Vlad Stefan Orjan, în ECONOMIE , ? cititori
Comisia Europeană: România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Bulgaria stă cel mai bine

România nu îndeplinește condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro, potrivit unei evaluări recente realizate de Comisia Europeană. În schimb, Bulgaria se situează cel mai bine dintre statele care doresc să adopte moneda europeană, acestea fiind Cehia, Ungaria, Polonia și Suedia.

Raportul de convergență din 2024, publicat miercuri de Comisia Europeană, analizează progresele făcute de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia în procesul de aderare la zona euro. Conform acestui raport, legislația din România nu este complet compatibilă cu obligațiile prevăzute la articolul 131 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

România nu îndeplinește mai multe criterii esențiale pentru aderarea la zona euro, inclusiv stabilitatea prețurilor, finanțele publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Aceste criterii, cunoscute și sub numele de „criteriile de la Maastricht”, sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din TFUE și sunt esențiale pentru aderarea la zona euro.

Conform raportului, aderarea la zona euro este un proces bazat pe norme stricte. Deși toate cele șase state membre analizate au înregistrat progrese variate, niciunul nu îndeplinește în prezent toate criteriile necesare pentru adoptarea monedei euro.

Bulgaria este singura țară care îndeplinește toate criteriile, cu excepția unuia singur, și a cărei legislație națională este considerată compatibilă cu normele uniunii economice și monetare. În raport se menționează că Suedia îndeplinește criteriul privind stabilitatea prețurilor, iar Bulgaria și Suedia îndeplinesc criteriul privind finanțele publice. De asemenea, se preconizează că Cehia va îndeplini acest criteriu conform unui raport al Comisiei din 19 iunie.

Bulgaria, Cehia și Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria îndeplinește și criteriul privind cursul de schimb. Totuși, niciunul dintre celelalte state membre nu participă la mecanismul cursului de schimb (MCS II), care necesită o participare de minimum doi ani fără tensiuni monetare grave înainte de aderarea la zona euro.