Comoară de aur descoperită în morminte neatinse ale unei necropole egiptene antice

Publicat: 07 aug. 2024, 10:33, de Autor: Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Comoară de aur descoperită în morminte neatinse ale unei necropole egiptene antice

O descoperire extrem de rară a fost făcută recent în necropola egipteană antică de la Tel el-Deir din Damietta. Aici, săpăturile au scos la iveală zeci de înmormântări care au rămas neatinse timp de milenii; camere din cărămidă de noroi care încă mai conțineau comorile prețioase cu care morții au fost îngropați acum mai bine de 2.500 de ani.

Aceste comori includ vase de ceramică, amulete funerare și scarabei pentru a proteja decedații în viața de apoi, figurine ushabti pentru a servi decedații în viața de apoi, monede de bronz și reprezentări din folie de aur ale simbolurilor religioase și divinităților precum Isis, Bastet și Horus.

Descoperirea este neobișnuită deoarece multe morminte egiptene antice au fost jefuite încă din vremea faraonilor, lăsând adesea foarte puțin în urmă. Înmormântările intacte ne oferă o perspectivă mai bună asupra obiceiurilor funerare ale egiptenilor antici și, conform lui Mohamed Ismail Khaled, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților Egiptene, pot ajuta la descoperirea secretelor unei culturi antice fascinante, conform sciencealert.com.

Misiunea arheologică de la Tel el-Deir este în desfășurare de câțiva ani, descoperind treptat un complex funerar care datează din dinastia a 26-a, între anii 644 și 525 î.Hr. O săpătură anterioară a scos la iveală 20 de morminte, inclusiv amulete, folii de aur, scarabei și miniaturi de vase canopice, vasele în care erau plasate organele decedatului în timpul riturilor de mumificare.

De atunci, săpăturile au scos la iveală nu doar 63 de morminte individuale din cărămidă de noroi, ci și înmormântări mai simple. Necropola pare să fi găzduit toate tipurile de înmormântări, de la cele mai umile până la locurile de odihnă finală mai bogat decorate ale persoanelor cu statut mai înalt.

Echipa a fost extrem de interesată să descopere amenajarea arhitecturală a complexului. Acest design este comun în perioada târzie a Egiptului antic, care a început cu dinastia a 26-a.

„Acest lucru subliniază semnificația istorică a acestei descoperiri, care poate fi începutul re-datării unei perioade importante pentru orașul Damietta”, a declarat Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt într-un comunicat.

Interesant este faptul că cele 38 de monede de bronz găsite într-un vas de ceramică sunt datate din timpul dinastiei Ptolemeice, care a domnit între anii 305 și 30 î.Hr. – câteva sute de ani după ce complexul a fost construit. Acest lucru sugerează că Damietta a fost un important hub comercial pentru o perioadă îndelungată în istoria Egiptului antic, spun arheologii.

Artefactele descoperite sunt de o măiestrie spectaculoasă, spun arheologii, evidențiind o gamă largă de abilități, accesul la materiale și chiar comerțul cu alte orașe de coastă mediteraneene, unele dintre vasele de ceramică fiind importate în Egipt.

Chiar și mormintele jefuite și devastate ne pot învăța multe despre lumea antică, dar descoperirile subliniază cât de mult mai putem învăța despre istoria noastră atunci când morții sunt lăsați să se odihnească în pace… cel puțin până când sosesc arheologii.