Compania cehă „Tesla”, care s-a luptat cu Elon Musk pentru marca din Europa, investește 90 milioane euro într-o fabrică de baterii la Brăila

Publicat: 08 sept. 2022, 15:44, de Sorin Costea, în Business , ? cititori
Compania cehă „Tesla”, care s-a luptat cu Elon Musk pentru marca din Europa, investește 90 milioane euro într-o fabrică de baterii la Brăila
Tesla Cehia

Compania „Tesla Global SE”, continuatoarea grupului de firme „Tesla” din Cehoslovacia, care înainte de 1990 a cucerit Europa de Est cu magnetofoanele și pick-up-urile de foarte bună calitate, a devenit una dintre cele mai importante companii europene în producția, stocarea și managementul consumului industrial de energie electrică din surse regenerabile.

Este un exemplu pentru cum ar fi trebuit să se întâmple lucrurile și în România după 1990, prin retehnologizarea marilor companii industriale, nu distrugerea lor în contextul afirmaței premierului de atunci, Petre Roman, că industria românească este „un morman de fier vechi”. Cehii au reușit să retehnologizeze capacitățile industriale și chiar să le orienteze spre noile domenii de vârf, cum ar fi acela al stocării energiei produse din surse regenerabile.

La Brăila, fabrică robotizată de baterii pentru stocarea energiei din surse regenerabile

Reprezentanții „Tesla Global” și primarul Brăilei, Marian Dragomir, au anunțat o investiție de 90 de milioane de euro în construirea unei fabrici de baterii, inclusiv baterii auto, în Zona Liberă Brăila.

Compania din Cehia a fost reprezentată de Dusan Lichardus, fondator şi owner Tesla Global SE, Johannes Antonie Marinus Marijnen, fondator şi Horia Grigorescu, director general, alături de Andrei Jerca, managing director Element Industrial Eli Parks, compania prin care a fost obținută concesiunea terenului în Parcul Industrial din Perimetrul 2 al Zonei Libere Brăila.

Potrivit reprezentanților „Tesla Global SE”, investiția va fi finalizată în 2024. Deși gradul de automatizare al producției este foarte ridicat, multe operațiuni fiind robotizate, vor fi create în primă instanță 200 de locuri de muncă, în mare parte pentru ingineri.

Fabrica de la Brăila este o investiţie într-o fabrică automatizată, robotizată, în care foarte multe dintre fluxuri sunt transformate, nefiind necesară implicarea unor angajaţi. Cu toate acestea, cei 200 de angajați pe care îi vizăm să facă parte din această fabrică, au profilul al unor oameni mult mai tehnici, cu un profil pe zona de inginer. Pe lângă locurile de muncă directe, generăm inclusiv locuri de muncă pe orizontală care vor fi implicate în tot ce înseamnă investiţia de aici din Brăila, fie că vorbim de furnizori locali, fie că vorbim de furnizori de servicii care sunt necesari în activitatea noastră”, a declarat Andrei Jerca, managing director al Industrial Eli Parks.

Potrivit acestuia, dat fiind nivelul înalt de specializare al angajaților salariile vor fi peste medie: „vorbim oricum de nişte venituri care cu siguranţă sunt mult peste salariul mediu actual din Brăila”. Recrutarea angajaților fabricii „Tesla Global” de la Brăila va începe în anul 2023.

Cea mai mare investiție dezvoltată la Brăila după 1990. Autoritățile o vor susține prin formarea forței de muncă

Potrivit primarului Brăilei, Marian Dragomir, este cea mai mare investiţie privată din municipiul şi judeţul Brăila de după 1990, iar în acest context autoritățile locale se vor preocupa și de dezvoltarea unui parteneriat prin care să fie asigurată formarea continuă a forței de muncă prin învățământul dual.

Această investiţie va aduce în zona noastră o tehnologie foarte modernă şi va oferi locuri de muncă într-o industrie a viitorului. Am avut câteva discuţii tehnice privind susţinerea pe care noi, ca autorităţi locale, o putem oferi în viitor şi este vorba în principal de faptul că vom avea o colaborare în ceea ce priveşte învăţământului dual printr-un parteneriat Tesla Global – Primăria Municipiului Brăila – Inspectoratul Şcolar, pentru a oferi şi o forţă de muncă tânără, calificată în acest domeniu”, a declarat primarul Brăilei.

„Tesla Holding” s-a luptat cu Elon Musk în momentul în care acesta voia să înregistreze marca „Tesla” în Europa

Conglomeratul „Tesla”, un ansamblu de unități de producție, care înainte a cucerit Europa de Est cu magnetoafoanele și pick-up-urile de foarte bună calitate, dar care producea și echipamente eletrocasnice, a fost înființat la începutul anilor ’50. După 1990, grupul de fabrici „Tesla” a fost „spart” în mai multe unități locale de producție, care au fost privatizate.

Succesorul juridic direct al „Tesla”, care a păstrat drepturile de proprietate intelectuală asupra mărcii a fost compania „Tesla Holding”, care a fost cumpărată în 2007 de către fondul de investiții ceho-irlandez Kilcullen Kapital.

În același an, „Tesla Holding” a contestat solicitarea companiei americane „Tesla Motors”, a lui Elon Musk, de înregistrare a mărcii „Tesla” în Uniunea Europeană.

Disputa a fost stinsă amiabil în 2010, printr-un „acord de coexistență”.