Compania Merck, pusă la bară pentru ”înșelăciune în formă agravată” în cazul medicamentului Levothyrox
Filiala franceză a companiei farmaceutice germane Merck a anunțat miercuri că a fost pusă sub acuzare pentru ”înșelăciune în formă agravată” în secțiunea penală a dosarului, pentru modificarea formulei medicamentului Levothyrox, transmit Europe 1, AFP.
Președintele companiei Merck din Franța a fos audiat, marți, la Tribunalul judiciar din Marsilia. La finalul audierii, ”magistratul de instrucție a decis să trimită în judecată compania pentru înșelăciune în formă agravată”.
Punerea sub acuzare a fost asociată cu „modalităţi de informare implementate în momentul tranziţiei de la vechea la nouă formulă, în 2017”, pentru acest medicament prescris împotriva hipotiroidiei, precizează compania farmaceutică.
Noua formulă a medicamentului, constând în modificare unor excipienți cu scopul de a conferi mai multă stabilitate produsului, a fost incriminată, în perioada martie 2017 și aprilie 2018, de aproape 31.000 de pacienți care s-au confruntat cu dureri de cap, insomnii sau vertij.
În 2018, a fost deschisă o anchetă penală pentru înșelăciune în formă agravată, omucidere și vătămări involuntare.
„Această punere sub acuzare nu vizează în niciun caz calitatea noii formule a medicamentului Levothyrox”, au dat asigurări reprezentanţii producătorului farmaceutic Merck, care au subliniat că au dorit „să aducă orice precizare necesară pentru a informa publicul că nicio infracţiune penală, de orice natură ar fi ea, nu a fost comisă”.
În secţiunea civilă a procesului, Curtea franceză de Casaţie a respins în martie recursul grupului Merck, condamnată în 2020 la plata unor despăgubiri în cazul a peste 3.300 de pacienţi care au suferit efecte secundare în urma modificării formulei iniţiale a medicamentului Levothyrox.
În decizia sa, cea mai înaltă instanţă franceză a estimat că „atunci când compoziţia unui medicament se modifică şi când această schimbare a formulei nu este semnalată în mod explicit în prospect, producătorului şi operatorului li se poate reproşa o lipsă de informare a publicului”, care poate „să cauzeze un prejudiciu moral”.