Compania românească care a dezlegat Moldova de la gazul rusesc

Publicat: 27 dec. 2024, 08:07, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Compania românească care a dezlegat Moldova de la gazul rusesc
Gaz - Transgaz

O companie românească a reușit să preia integral sistemul de transport al gazelor din Republica Moldova. În acest mod, țara a devenit independentă de livrările din Federația Rusă. Ca să se ajungă aici, a fost necesară o investiție de jumătate de miliard de euro.

Transgaz a preluat, de anul trecut din septembrie, operarea integrală a sistemului de transport gaze naturale din Republica Moldova. Prin preluarea acestui sistem de la Gazprom a dispărut dependența totală de gazele furnizate de Federația Rusă.

România prin intermediul Transgaz a investit peste 475 de milioane de euro pe teritoriul României şi pe teritoriul Republicii Moldova. Acum, putem asigura consumul integral al Republicii Moldova. Republica Moldova, prin compania la care Transgaz este proprietar, Vestmoldtransgaz, e membră în memorandumul pe coridorul vertical.”, a declarat Ion Sterian, directorul general Transgaz.

Pe partea din România am construit gazoductul de la Oneşti – Gherăieşti – Leţcani, din zona Iaşiului, care s-a racordat cu interconectorul Iaşi – Leţcani – Ungheni care a fost construit şi inaugurat în 2014. E vorba despre o conductă de 34 de kilometri, la data respectivă, şi încă două staţii de comprimare la Oneşti şi Gherăieşti” , a mai arătat Ion Sterian.

Coridorul Vertical de transport al gazelor este un proiect regional ce se va întinde pe o distanță de peste 1.000 de kilometri și va facilita fluxul gazelor naturale dinspre sud spre nord și invers. Proiectul are ca obiectiv principal întărirea securității energetice în Europa Centrală și de Sud-Est. Practic, coridorul va asigura surse diversificate de import și va contribui la securitatea în aprovizionarea cu gaze a Europei la prețuri competitive pentru energie.

Proiectul presupune conectarea terminalelor de LNG din Grecia, de la Revithoussa, Alexandroupolis, care în octombrie a fost pus în funcţiune. Un terminal Alexandroupolis de circa 5,5 miliarde de metri cubi, cel de la Revithoussa ajungând de la 2 la 7 miliarde de metri cubi ar mări capacitatea la 10 miliarde de metri cubi. Apoi urmează conectarea sistemului de transport din Grecia prin interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria, Komotini – Stara Zagora. Infrastructura de transport din Bulgaria pe coridorul transbalcanic transportă gazul de la Kardam la Negru Vodă. Mai departe, în Republica Moldova, care este membră a memorandumului pe coridor, memorandum care s-a semnat anul acesta, pe 19 ianuarie, la Atena”, a descris directorul Transgaz, proiectul.

În ceea ce privește prognoza pentru această iarnă în România, Ion Sterian a precizat: „Nu prevăd să importăm gaz. România e, de anul ăsta, în siguranță. Deocamdată, la consumul pe care îl avem, la producția internă și la gazele pe care le avem înmagazinate în România şi prin investiţiile care s-au făcut de către DEPOGAZ, prin mărirea capacităţii de extracţie a gazelor înmagazinate, nu prevăd să fie vreo problemă pentru care România să apeleze la importul gazelor”.