Companiile de bricolaj cu acționariat românesc domină piața locală

Publicat: 15 aug. 2024, 17:18, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Companiile de bricolaj cu acționariat românesc domină piața locală

Dintre primii zece jucători de pe piața de bricolaj și materiale de construcții din România, șapte sunt companii cu acționariat român, care domină în acest sector.

Bilanțurile consolidate ale retailerilor de pe piața de bricolaj, pentru 2023, arată o reducere a afacerilor, pe fondul condițiilor economice dificile și al scumpirilor de preț la producători.

Marjele de profit ale jucătorilor din sectorul bricolajului nu au depăşit anul trecut pragul de 13%, fiind în scădere faţă de anul precedent, pe fondul scumpirii materialelor de construcţii şi al presiunii preţurilor. Astfel, toţi jucătorii din top zece fie au înre­gistrat o comprimare a marjei, fie au intrat pe pierdere în 2023.

Dedeman este retailerul din bricolaj cu cea mai mare marjă de profit dintre toate companiile active pe această piaţă, arată datele raporate de companie la Ministerul de Finanţe.

Cu o rată a câştigului de 13%, businessul fraţilor Pavăl este urmat de Temad (cu 6% marjă de profit) şi Leroy Merlin (cu 5%).

Cei mai mari zece jucători locali din distribuţia materialelor de construcţii au făcut afaceri cumulate de 21,8 miliarde de lei în 2023, în creştere cu doar 1% faţă de rezultatele lor din anul precedent. În În companiile din top zece lucrează peste 22.000 de persoane.

Liderul pieței de bricolaj din România este afacerea românească Dedeman, cu o cotă de peste 50%, compania fiind urmată de Leroy Merlin și Arabesque, conform datelor din 2022, cel mai recent an pentru care firmele și-au depus bilanțurile.

Deși multinaționalele și-au făcut prezența pe această piață de mai bine de un deceniu, marile rețele care au câștigat încrederea clienților sunt două SRL-uri din zona Moldovei, din Bacău și din Galați.

Topul magazinelor de bricolaj

  • 1. Dedeman SRL din Bacău

A realizat o cifră de afaceri de 11 miliarde de lei în anul 2022 și un profit de 1,7 miliarde de lei cu 12.245 de angajați, conform Ministerului Finanțelor.

Acționarul societății este Paval Holding SRL din Bacău, societate deținută de frații Dragoș Pavăl și Adrian Pavăl.

Dedeman înseamnă a ajuns la o rețea de 61 de magazine și se află în continuare în plin proces de extindere la nivel național, după cum anunță reprezentanții rețelei.

  • 2. Leroy Merlin SRL cu sediu în București

A realizat o cifră de afaceri de 2,95 miliarde de lei în anul 2022 și a înregistrat un profit de 270 de milioane de lei cu 2.870 angajați.

Acționarul societății este multinaționala franceză Bricolage Investissement France SA. Rețeaua de bricolaj este prezentă în 15 orașe din România cu 21 de magazine. Cele mai multe, patru la număr, sunt în București.

  • 3. Arabesque SRL, cu sediu în Galați

A realizat o cifră de afaceri de 2,76 miliarde de lei în anul 2022 și a înregistrat un profit de 132 de milioane de lei cu 2.828 angajați.

Acționarul societății sunt Cezar Virgil Rapotan (78%), Oana Andreea Rapotan (20%) și Mircea Rapotan (2%).

„Compania Arabesque, se afla pe piața din 1994 si are o prezență regionala in Moldova, Ucraina, Bulgaria. Fondată în Galați, în 1994, de către omul de afaceri Cezar Rapotan, Arabesque deține 38 de centre comerciale, dintre care 23 in România. Echipa din România numără peste 3200 de oameni iar forța logistică este asigurată de cele peste 1.000 de camioane specializate”, susțin reprezentanții companiei.

Arabesque deține depozitele de materiale de construcții cu același nume și magazinele de bricolaj MatHaus.

  • 4. Hornbach Centrală SRL, cu sediu în Ilfov

A realizat o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de lei în anul 2022 și a înregistrat un profit de 35 de milioane de lei cu 1.156 angajați.

Acționarii societății sunt firmele Hornbach Baumarkt (98,3146%) GMBH din Austria și Hornbach – Aktiengesellshaft din Germania (1,6854%). SRL românesc face parte din rețeaua de bricolaj Hornbach care operează în România cu 9 magazine.

  • 5. Bricostore România SA, cu sediu în București

Cel mai recent an pentru care compania este anul 2020, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, consultate de Economedia. Compania a realizat o cifră de afaceri de 1,34 miliarde de lei  și a înregistrat pierderi de 260 de milioane de lei cu 2.277 angajați.

Acționarul societății este firma britanică Kingfisher Group Ltd.

De fapt Kingfisher este una dintre cele mai importante multinaționale din domeniul bricolajului. În anul 2013, Brico Dépôt achiziționează lanțul de magazine Bricostore în România. Apoi, în 2017 România, Kingfisher achiziționează lanțul de magazine Praktiker, care devin peste doi ani Brico Depôt. Compania avea 33 de magazine la sfârșitul anului 2023.

  • 6. Ikea România SRL, cu sediu în București

A realizat o cifră de afaceri de 1,15 miliarde de lei în anul 2022 și a înregistrat un profit de 12,3 de milioane de lei cu 1.270 angajați.

Acționarii societății sunt firmele Ingka Holding Europe BV din Olanda (95,83%) și Ingka Pro Holding din Olanda (4,17%). Cele două firma fac la rândul lor parte din grupul suedez Ikea care deține trei magazine în România: două în București și unul în Timișoara.

  • 7. Artsani Com SRL, cu sediu în Ploiești

A realizat o cifră de afaceri de 174 de milioane de lei în anul 2022 și a înregistrat un profit de 5,6 de milioane de lei cu 257 angajați.

Acționarii societății sunt George Țapu (74,995%) și Oleg Tătaru (25,005%)

Firma deține magazine fizice în Ploiești și Bușteni, dar și magazinul online artisani.ro.

Dacă se iese din categoria marilor rețele de bricolaj care fac afaceri de peste un miliard de lei, Artisani reprezintă una dintre cele mai importante afaceri din domeniu care aspiră să ajungă lângă marii competitori.

  • 8. Olint Com SRL, cu sediu în Suceava

A realizat o cifră de afaceri de 130 de milioane de lei în anul 2022 și a înregistrat un profit de 9,4 de milioane de lei cu 132 angajați.

Acționarul societății este Liviu Marius Cusiac.

Firma deține un magazin fizic în Rădăuți și magazinul online olint.ro.

  • 9. APC Universal Partner SRL, cu sediu în Harghita

A realizat o cifră de afaceri de 126 de milioane de lei în anul 2022 și a înregistrat un profit de 3,2 de milioane de lei cu 194 angajați.

Acționarii societății sunt Rozalia-Maria Sitar (50%), Tunde Pal (47,3077%) și Lehel Andras (2,6923%).

Firma deține o rețea de 10 magazine de retail și depozite de materiale de construcții, amenajări și finisaje, cu o cifră de afaceri de peste 300 milioane lei, pe un areal de 7 județe, respectiv suplimentar față de cele în care operăm în prezent, vom activa și în județele Alba, Cluj, Hunedoara și Vâlcea. Magazinul online ambient.ro este operator de APC Universal Partner.