Companiile de stat reprezintă 50% din Bursa de la Bucureşti, enorm faţă de procentul de 8% la nivel european

Publicat: 12 sept. 2024, 10:16, de Autor: Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Companiile de stat reprezintă 50% din Bursa de la Bucureşti, enorm faţă de procentul de 8% la nivel european

Companiile de stat reprezintă practic 50% din Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sectorul de stat fiind suprareprezentat la bursă, a declarat miercuri, la un forum al pieţei de capital, Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

La nivel european, companiile de stat generează numai 8% din piaţa de capital

La nivel european, companiile de stat deţinute de către statele europene generează în jur de 8% din piaţa de capital, în timp ce la nivelul Organziaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) toate companiile deţinute de către statele membre generează aproximativ 12% din piaţa de capital consolidată, a menţionat Mihai Precup, secretar de stat la Cancelaria Prim-Ministrului.

Ştiţi cât generează companiile de stat din România la BVB? 44% din piaţa de capital, cele deţinute majoritar de stat. Dacă mai adăugăm şi companiile unde statul are o relevanţă în ceea ce priveşte procesul decizional, chiar dacă este minoritar, mă gândesc aici la OMV Petrom, Rompetrol, ajungem la 64% din capitalizarea bursieră la nivel naţional generată de către companii unde statul este semnificativ ca şi acţionar şi are un punct de vedere relevant în procesul decizional”, a arătat Precup, la forumul de specialitate.

Statul şi-a făcut treaba în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de capital, a subliniat oficialul guvernamental.

Într-adevăr, şi-a luat un angajament de a mai lista încă trei companii până în 2026, dar cred că trebuie să vedem mai multe companii şi din sectorul privat care să vină spre piaţa de capital pentru a susţine dezvoltarea la nivel naţional”, a adăugat el.

România are cel mai mare sector al întreprinderilor publice din Europa, atât ca şi număr, cât şi ca şi pondere în PIB

Cele 216 companii deţinute direct de către Guvernul României generează 8% din PIB.

Performanţele companiilor de stat sunt polarizate

Performanţele întreprinderilor publice sunt polarizate, în condiţiile în care cinci companii realizează 87% din dividendele plătite anul trecut la bugetul de stat, iar alte cinci generează aproximativ 87% din pierderile consolidate.

Performanţele întreprinderilor publice sunt polarizate. Avem cinci companii care generează 87% din dividendele plătite anul trecut la bugetul de stat, undeva la 6,6 miliarde plătite la bugetul de stat, 7,6 miliarde de lei dividende distribuite consolidat de către companiile de stat. Tot aşa, în termen de pierderi, avem cinci companii care generează undeva la 1,3 miliarde pierderi, undeva tot pe la 87% din pierderile consolidate. Deci, cred că trebuie să găsim soluţii individuale pentru fiecare companie. Ne putem uita deja la companiile care sunt foarte performante şi generează dividende la bugetul de stat, pentru a identifica acele trei companii despre care tot vorbim că trebuie să le listăm până în 2026, un angajament ferm pe care guvernul l-a făcut”, a spus Mihai Precup, la Forumul Pieţei de Capital, organizat de Financial Intelligence.

19 din cele 216 companii deţinute de stat sunt listate la Bursă şi au fost listări de succces

Din cele 216 companii deţinute de stat, 19 sunt listate deja la Bursa de Valori Bucureşti şi respectă cele mai înalte standarde de guvernanţă corporativă şi de transparenţă.

Spre exemplu, Hidroelectrica a fost cea mai mare listare la bursă din istoria Europei de Est şi a reuşit să atragă peste două miliarde de euro într-un timp record de la fonduri de pensii, bănci de investiţii internaţionale, fonduri suverane.

Preşedintele BVB şi-ar dori să vadă tot mai mult companii locale private reprezentate la bursă

Dacă m-aş uita la cei doi piloni mari strategici ai bursei, companii şi investitori, aş spune că acesta ar trebui să fie focusul nostru pentru viitor, deoarece componenta de investitori o vedem întâmplându-se, dacă ne uităm la ultimii 4 ani. Cred că în 2019, la sfârşitul anului, am avut un minim ca şi număr de investitori, număr de conturi deschise la bursă, 53.000. La sfârşitul semestrului I din 2024 am depăşit pentru prima dată 200.000 de conturi deschise. Deci, o creştere de patru ori, ceea ce ne arată că ne facem treaba din punct de vedere al vizibilităţii, din punct de vedere al prezenţei bursei în piaţă şi tot mai mulţi români vin şi investesc în companiile locale”, a afirmat Radu Hanga.

De ce nu vin companiile locale private la Bursă?

Antreprenorii nu iau în calcul opţiunea de listare la bursă pentru că li se pare ori prea scumpă, ori prea de durată, a declarat directorul şi fondatorul Kapital Minds, Laurenţiu Stan.

Mărimea contează!

Companiile de stat sunt mari şi au această capacitate de a gestiona procesul listării la Bursă, subliniază reprezentanţi ai comunităţii bursiere.

Pe partea privată vedem companii care se uită să se listeze, dar e nevoie de 5-10 oameni care să ţină „bucătăria listării”, a spus Marian Năstase, preşedintele Alro Slatina.