Companiile de tehnologie câștigă teren. Șefii de bănci ar putea fi înlocuiți de roboți

Publicat: 18 iun. 2024, 19:41, de Cristina Cohuț, în ECONOMIE , ? cititori
Companiile de tehnologie câștigă teren. Șefii de bănci ar putea fi înlocuiți de roboți
Sursa foto: pixabay.com

Companiile de tehnologie câștigă teren rapid în toată lumea și schimbă radical toate sectoarele pieței muncii. În viitor, există posibilitatea ca roboții să preia funcțiile de conducere în bănci, o perspectivă care ridică îngrijorări globale cu privire la amenințarea tehnologică asupra locurilor de muncă ale oamenilor.

Progresele tehnologice din zilele de astăzi remodelează complet strategiile și operațiunile din domeniul afacerilor la nivel global. În viitor, roboții ar putea să înlocuiască tot mai mulți angajați. Inteligența artificială câștigă din ce în ce mai mult teren și redefinește industriile la scară largă. În timp ce unii lideri de top susțin integrarea tehnologiei avansate în structurile companiilor, alții aduc în discuție problemele ce pot apărea odată cu aceste schimbări.

Cristina Voiconi, CEO-ul Libra Internet Bank, spune că nu o încântă ideea de a înlocui angajații cu roboți, chiar dacă banca are un număr de angajați din ce în ce mai mare în sectorul tehnologic, comparativ cu cel din vânzări.

„Nu cred că este nevoie de o înlocuire a personalului cu sisteme AI. Noi încercăm să ne ajutăm echipele să folosească tehnologia. În momentul de față am dublat oamenii din tehnologie: sunt de două ori mai mulți decât forța de vânzare”, a declarat Cristina Mahika-Voiconi, CEO Libra Internet Bank, potrivit Wall Street.

În același timp, digitalizarea în sectorul bancar, care a apărut într-un moment de criză, s-a dezvoltat și a adus cu sine noi oportunități, la fel cum ar putea să facă și inteligența artificială în viitor.

Piața muncii la nivel global, schimbată de roboți

Pentru majoritatea companiilor, ideea de a introduce roboți în activități este mai degrabă un scenariu greu de îndeplinit decât o realitate iminentă. Experții în tehnologie sfătuiesc marile întreprinderi din Europa să identifice potențialele amenințări și să implementeze procese care să asigure continuitatea operațiunilor, fără a fi afectate. În acest domeniu aflat în continuă evoluție, liderii din afaceri pot folosi inteligența artificială ca pe o componentă de bază, percepută ca o sursă de inovație și adaptabilitate.

În plus, 2024 a adus un avânt major în dezvoltarea tehnologiei, inteligența artificială aducând schimbări uriașe în corporații. Conform unui sondaj, inteligența artificială nu este doar o tendință pasageră, ci constituie o bază importantă pentru modul în care acțiunile din întreprinderi se vor desfășura în viitor. Implementarea acestei tehnologii în companii aduce cu sine integrare rapidă, progrese substanțiale, disponibilitate crescută și capacități de calcul îmbunătățite. Conform unui studiu publicat în Analytics Insight, 75% dintre directorii intervievați recunosc impactul major al inteligenței artificiale asupra acțiunilor din întreprinderi.