Companiile din IT asistă la o revoluție tehnică epocală. SF sau adevăr ? Teleportarea din Star Wars devine realitate
![Companiile din IT asistă la o revoluție tehnică epocală. SF sau adevăr ? Teleportarea din Star Wars devine realitate](https://media.puterea.ro/wMRFmM_m3nBqKmWT3S7GzkDzsEw=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/B4DFB2FB-CFCA-4A16-8F83D2F7A833C41A_source-1.webp)
Cercetătorii de la Universitatea Oxford susțin că au făcut o descoperire majoră în teleportarea datelor între computerele cuantice. Teleportarea, numită și beaming, din engleză: beam „the ray”, este transportul unui obiect dintr-un loc în altul într-o perioadă minimă de timp, fără ca obiectul să traverseze fizic spațiul dintre ele.
Oamenii de știință au creat porțile logice de teleportare – componentele de bază ale unui algoritm de computer – între două procesoare cuantice care se aflau la o distanță de mai mult de doi metri, unul față de celălalt.
Folosind particule de lumină (sau fotoni), oamenii de știință au reușit să creeze o conexiune cuantică comună între cele două dispozitive separate. În acest studiu, cercetătorii de la Oxford au folosit două module cuantice separate, fiecare conținând qubiți de ioni prinși.
Acești qubiți (unitatea de informație cuantică, abreviere a denumirii în engleză quantum bit) au fost împărțiți în două categorii: qubiți de rețea (care sunt responsabili de comunicare) și qubiți de circuit (care sunt responsabili de calculele computerului).
Noul tip de teleportare dezvăluit de cercetători
Inovația cheie a fost conectarea modulelor folosind particule de lumină (fotoni), creând o stare cuantică comună între cele două sisteme.
Prin teleportarea porților cuantice, echipa a reușit să efectueze operațiuni de la distanță și să se asigure că cele două module funcționează ca un singur procesor cuantic.
Mai simplu spus, teleportarea a ajutat la conectarea mai multor dispozitive cuantice mai mici împreună pentru a genera puterea de procesare a unui computer mult mai mare.
Rezultatele arată că sistemele de calculatoare cuantice pot funcționa ca o singură unitate chiar dacă componentele lor sunt separate spațial unele de altele – o condiție prealabilă pentru internetul cuantic.
Oamenii de știință din SUA lucrează, de asemenea, cu febrilitate pentru ca internetul cuantic să devină o realitate. În 2024, o echipă de la Harvard a reușit să obțină qubiții să-și schimbe întricarea cuantică între locații îndepărtate. De exemplu, o pereche de fotoni (particule de lumină) sunt încă strâns conectați chiar și atunci când sunt separați la distanțe mari. Acest lucru le permite să facă schimb de informații fără a fi nevoiți să călătorească fizic, scrie cotidianul austriac heute.at.
Descoperirea ar putea rezolva „problema de scalabilitate” care a făcut dificilă construirea de computere cuantice utilizabile. În prezent, însă, un singur computer care poate procesa milioane de qubiți ar trebui să aibă o dimensiune gigantică.
Qubiții (sau biții cuantici) înlocuiesc biții convenționali ai unui computer standard. În calculul cuantic, formează baza calculatoarelor și a comunicării cuantice.
Noua descoperire schimbă toate acestea, permițând oamenilor de știință să transfere date între o serie de dispozitive mai mici. Asta, mai degrabă decât să construiască o singură mașină uriașă.
Precizia trebuie să crească la 99%
În ciuda rezultatelor promițătoare, progresul în teleportare nu este încă complet. Studiul arată că oamenii de știință au teleportat o poartă cuantică între două module separate, cu o precizie de 86%.
Deși aceasta este încă o rată impresionantă, este sub toleranța la erori necesară pentru calculatoarele cuantice practice.
Oamenii de știință trebuie să îmbunătățească acest rezultat cu mult peste 99% înainte ca tehnologia cuantică să poată fi utilizată în mod fiabil în practică.
Nu este prima dată când oamenii de știință reușesc teleportarea cuantică. Echipele internaționale anterioare au arătat cum teleportarea poate fi folosită pentru a transfera date dintr-un loc în altul, fără a muta qubiții.
La sfârșitul anului 2023, oamenii de știință au reușit chiar să teleporteze o imagine folosind lumină – fără a trimite fizic imaginea în sine. Cu toate acestea, potrivit echipei de la Oxford, acesta este primul caz în care porțile cuantice (componentele de bază ale algoritmilor) au fost teleportate pe distanțe lungi. Spre deosebire de o poartă logică tradițională, care manipulează informații de la biți obișnuiți, porțile cuantice funcționează pe baza datelor de la qubiți, relatează heute.at.