Competiția „Europa Digitală”, finanțată cu 18 milioane de lei, a fost lansată. Bogdan Ivan: Digitalizarea României este inevitabilă
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a dat startul competiției “Europa Digitală”, menită să finanțeze digitalizarea companiilor, precum și a organizațiilor publice și private de cercetare din România, prin 18 milioane de lei.
„Digitalizarea României e un drum cu sens unic – nu există cale de întoarcere. Am lansat competiția “Europa Digitală” prin care 18 milioane de lei vor finanța digitalizarea companiilor și a organizațiilor publice și private de cercetare din România”, a anunțat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Fondurile sunt alocate pentru implementarea tehnologiilor de ultimă generație, printre care:
- Dezvoltarea calculului de înaltă performanță (HPC)
- Creșterea competitivității în domeniul securității cibernetice
- Îmbunătățirea competențelor digitale avansate pentru studenți, absolvenți și angajați, cu accent pe inteligența artificială, securitatea cibernetică și HPC
- Utilizarea eficientă și responsabilă a tehnologiilor AI
„Europa digitală (DIGITAL) este un nou program de finanțare al Uniunii Europene, axat pe folosirea tehnologiilor digitale de ultimă generație în companii, administrație și de către cetățeni. Finanțarea națională se acordă organizațiilor de cercetare de drept public/privat și întreprinderilor din România, participante într-un proiect/consorțiu european declarat câștigător în urma competiţiei europene organizate în cadrul Programului Europa Digitală”, mai precizează Bogdan Ivan.
Bogdan Ivan a anunțat marți, într-un interviu, că platforma prin care românii vor putea solicita documentele necesare dintr-un singur loc va fi funcțională cel târziu până în luna ianuarie.
”Eu zic că în decembrie, ianuarie, cel târziu vom avea servicii de cloud în România care vor veni la pachet cu aplicația unică a statului român, la care deja lucrăm. Deja am făcut rost de bani, i-am adus în România, am făcut licitația, am întâlniri săptămânale cu specialiștii. Tot ce înseamnă permis, buletin, pașaport, documente de studii, inclusiv cardul de sănătate va fi integrat. Vom integra toate serviciile publice date de mai multe ministere (…) într-un singur loc, tocmai pentru a scurta drumurile pe care oamenii le fac la ghișee, a declarat Bogdan Ivan.
Întrebat despre soarta personalului care era responsabil cu gestionarea documentelor, ministrul a menționat că aceștia vor avea oportunitatea să participe la cursuri de formare profesională. Cei care nu pot participa vor putea să exploreze alte opțiuni, mai ales că sectorul privat are nevoie de forță de muncă.
Oamenii buni care au capacitarea de a se reactualiza cu noile vremuri o să meargă la cursuri de formare profesională și o să rămână, cei care o să aibă muncă, carieră redundantă cu siguranță o să găsească altă formulă, fie o să meargă la pensie dacă îndeplinesc condițiile, fie o să găsească alte formule de muncă pentru că astăzi avem nevoie de oameni și în privat și ducem multă lipsă în privat de oameni de bună calitate, așa că oamenii din administrație nu ar trebui să fie înfricoșați, a subliniat ministrul.