Compromisul care ar putea duce la sfârşitul războiului: Demilitarizarea Ucrainei pe modelul austriac
Oficialii de la Kremlin susțin că o Ucraină demilitarizată, așa cum este Austria, ar putea fi un compromis care să aducă sfârşitul războiului.
„Aceasta este o variantă care se discută în prezent și care ar putea fi într-adevăr privită ca un compromis”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă de stat rusă RIA.
Termenii demilitarizării la care Rusia se așteaptă nu sunt încă clari, dar după câte se pare Ucraina ar trebui să-și mențină un statut de țară neutră, arată Sky.com. I s-ar permite totuși să aibă o armată proprie pe modelul austriac.
Austria are propria sa armată, dar prin constituție se interzice intrarea în alianțe militare și înființarea de baze militare străine pe teritoriul țării.
În cazul Ucrainei, un aranjament similar ar însemna să nu poată să adere la NATO, ai cărei reprezentanți i-au promis încă din 2008 că va deveni membru al alianței.
Preşedinţia ucraineană a anunţat, miercuri, că Ucraina a cerut „garanţii de securitate absolute” în faţa Rusiei, respingând totodată ideea unui „model de neutralitate suedez sau austriac” avansat de Moscova.
„Ucraina este acum în stare de război direct cu Rusia. În consecinţă, modelul (de neutralitate) nu poate fi decât ‘ucrainean'”, a declarat unul dintre negociatorii ucraineni, Mihailo Podoliak, în comentarii publicate de preşedinţie.