Comunitatea științifică americană protestează împotriva politicii lui Trump

Publicat: 24 apr. 2025, 12:49, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Comunitatea științifică americană protestează împotriva politicii lui Trump
sursa: profimedia

Oamenii de știință din SUA s-au dezlănțuit împotriva președintelui american! „Un atac fără precedent asupra ştiinţei”, așa descriu oamenii de ştiinţă americani politicile duse de Donald Trump de la revenirea sa la putere. În mai puţin de 100 de zile, republicanul a iniţiat o revizuire profundă a peisajului ştiinţific din Statele Unite, stârnind stupefacţie în rândul cercetătorilor şi determinându-i pe unii să îşi înceteze activitatea.

Finanţări de miliarde de dolari au fost reduse, afectând cercetarea în toate domeniile, de la schimbările climatice la tratamentele împotriva cancerului. Pe lista administrației Trump se adaugă concedieri masive ale oamenilor de ştiinţă din organismele federale, ameninţări deschise la adresa universităţilor, cazuri raportate de cenzură, ştergerea bazelor de date şi chiar interzicerea anumitor termeni legaţi de gen şi climă.

Este pur şi simplu colosal”, spune Paul Edwards, director al unui program ştiinţific la Universitatea Stanford. „Nu am mai văzut aşa ceva în 40 de ani de cercetare în Statele Unite”, asigură el pentru AFP.

Această opinie este larg împărtăşită de întreaga comunitate ştiinţifică şi academică. La sfârşitul lunii martie, peste 1.900 de membri ai societăţilor ştiinţifice americane au lansat un „apel la ajutor”.

Întreprinderea ştiinţifică a naţiunii este decimată”, au denunţat aceştia într-o scrisoare, îndemnându-şi compatrioţii să se ridice împotriva acestui „atac la scară largă asupra ştiinţei”.

O ofensivă împotriva științei

Deja în timpul primului mandat al miliardarului, comunitatea ştiinţifică îşi exprimase public consternarea faţă de o astfel de ofensivă. Dar ceea ce se întâmplă astăzi este foarte diferit.

Este mult mai amplă şi coordonată”, spune Jennifer Jones, director al Centrului pentru ştiinţă şi democraţie din cadrul Union of Concerned Scientists, care consideră că „acest lucru reiese direct din Proiectul 2025″.

Elaborat de un think-tank ultraconservator, acest document, pe care Donald Trump îl urmează de la revenirea sa la putere, preconizează restructurarea sau chiar desfiinţarea instituţiilor ştiinţifice şi academice pe care le acuză că alimentează „alarmismul climatic” şi îndoctrinarea politică.

Planul este susţinut de anturajul preşedintelui, inclusiv de secretarul său pentru sănătate, Robert Kennedy Jr, sceptic în materie de vaccinuri, care profită de neîncrederea crescândă a americanilor faţă de oamenii de ştiinţă, în special după criza Covid-19.

Furie împotriva științei

Sheila Jasanoff, profesor de sociologia ştiinţei la Universitatea Harvard, pe care Donald Trump a acuzat-o că este un cuib al „stângii radicale”, consideră că este vorba de o inversare a rolului central al statului în producerea cunoaşterii.

Ea pune această schimbare pe seama „furiei împotriva ştiinţei” a preşedintelui, care a contestat în mod repetat consensul ştiinţific, în special în ceea ce priveşte schimbările climatice. Atât de multe fapte raţionale în opoziţie cu „guvernarea carismatică” pe care o apără, notează ea.

Confruntaţi cu această situaţie, un număr tot mai mare de cercetători se gândesc să părăsească Statele Unite. Un exod al creierelor de care alte ţări speră să beneficieze prin deschiderea uşilor universităţilor lor. În Franţa, a fost depus un proiect de lege pentru crearea unui statut de „refugiat ştiinţific”.

Unii vor pleca, dar mulţi vor renunţa la cariera lor”, se teme Daniel Sandweiss, profesor de ştiinţe climatice la Universitatea din Maine, care avertizează cu privire la posibila pierdere a unei întregi generaţii de tineri cercetători.

Aceştia sunt cei mai promiţători studenţi, superstarurile care abia încep să apară şi care vor face adevărate descoperiri. Şi vom pierde mulţi dintre ei”, regretă el.

Cine vine în loc ?

Jennifer Jones adaugă că există, de asemenea, riscul ca vidul să fie umplut de „pseudoştiinţe şi cercetători care sunt total discreditaţi”.

Această îngrijorare a fost accentuată de numirea lui David Geier de către ministrul sănătăţii pentru a studia legătura dintre vaccinuri şi autism, ipoteză exclusă de mai multe studii. Acest cercetător anti-vaccin a fost condamnat pentru practicarea medicinei fără o diplomă corespunzătoare.

Având în vedere „nivelul de dezinformare şi confuzie creat de această administraţie”, va fi nevoie de „ani, dacă nu chiar generaţii, pentru a repara” daunele, avertizează Jones.