Concepte urbanistice la Primăria Galați: „pădurile urbane”, „pășunatul urban” și „agri-cultura”
În timp ce spațiile verzi dintre blocuri sunt niște maidane prăfuite din cauza indiferenței edililor, decidenții din Primăria Galați par seduși de concepte urbanistice inedite, cel mai recent fiind cel referitor la „pădurile urbane”.
Pe data de 10 ianuarie, Primăria Galați a lansat procedura pentru „achiziția Proiectului Tehnic Economic (PTE) pentru obiectivul Crearea de păduri urbane”, valoarea estimată a contractului fiind de 31.000 de lei.
Potrivit caietului de sarcini, obiectivele acestui proiect vizează creșterea suprafețelor de spații verzi din oraș: „Prin crearea de păduri urbane se pot îmbogăți spațiile verzi actuale, insuficiente ca suprafață și diversitate”, iar „prin realizarea acestor investiții se urmărește îmbunătățirea factorilor de mediu și creșterea calității vieții”.
În realitate, Primăria Galați nu reușește să administreze spațiile verzi care există acum în oraș, în primul rând pentru că societatea Gospodărire Urbană SRL, care administrează domeniul public, nu reușește să angajeze oameni care să se ocupe măcar de cosirea buruienilor care invadează spațiile verzi în perioadele estivale. În ultimii ani s-a reușit „importarea” a câte 30-40 de muncitori din Nepal și Sri Lanka, dar după câteva luni petrecute la Galați aceștia au plecat spre vestul Europei, în special în Germania.
De aceea, spațiile verzi din cartierele de blocuri din Galați sunt fie acoperite de buruieni, fie maidane pline de praf, pentru că nu au mai fost plantate cu gazon de 20-30 de ani.
Dar nici în parcurile recent modernizate din zona centrală situația nu este mai bună, pentru că, în special în „Parcul Spicul”, modernizarea a însemnat diminuarea peluzelor cu gazon și flori și creșterea suprafeței betonate.
Înființarea „pădurilor urbane” este mai practică, pentru că nu presupune plantarea și îngrijirea gazonului, nici plantarea de flori sau arbuști, nici udare. Pădurea, fie ea și „urbană”, crește de la sine.
Un contract atribuit prin procedură „blitz-krieg”. Pe 10 ianuarie a fost postat anunțul, pe 17 ianuarie depunerea ofertelor
Finanțarea este asigurată prin PNRR. Este menționată și o condiție: valoarea eligibilă din PNRR va putea fi acordată „până cel târziu la data de 30 iunie 2026”.
O firmă care ar dori să obțină contractul are la dispoziție doar 7 (șapte) zile pentru elaborarea ofertei și completarea formularelor, un interval de timp extrem de scurt, care poate da naștere unor suspiciuni în legătură cu corectitudinea procedurii, pentru că elaborarea ofertei ar presupune o minimă evaluare a condițiilor puse prin caietul de sarcini, care se rezumă la 4 „planuri de situație” în care sunt inscripționate cu pixul locațiile viitoarelor „păduri urbane”.
Toate împăduririle trebuie realizate în conformitate cu Ghidul specific elaborat de Ministerul Mediului pentru apelul de proiecte PNRR/2023/C2/I.1.C – Crearea de păduri urbane.
Vor fi împădurite 6,5 hectare din teritoriul Galațiului, inclusiv curțile a două școli
Primăria Galați vrea să împădurească o suprafață totală de 6,5 hectare, două „păduri urbane” fiind plasate în curțile unor școli din oraș.
La Școala nr. 29 „Sfânta Ana”, din cartierul Micro 19, „pădurea urbană” va avea o suprafață de 1.488,29 mp, iar în curtea Școlii nr 26 „Ion Creangă”, din centrul orașului, va fi împădurită o suprafață de 1.284,95 mp.
Alte „păduri urbane” vor fi la ieșirea din oraș către Brăila, pe Bulevardul Galați, în zona taluzului aferent Universității „Danubius”, unde va fi împădurită o suprafață de 7.286,6 mp și în zona intersecției dintre Drumul de Centură și Bulevardul Galați, unde va fi o pădure de peste 5 hectare, mai precis pe o suprafață de 55.218 mp de teren intravilan.
Pe o asemenea suprafață puteau fi amenajate terenuri de sport, de care Galațiul duce lipsă, dar edilii orașului sunt de părere că gălățenilor le lipsește o pădure de 5 hectare.
Un concept aprobat de Primăria Galați în urmă cu 10 ani: „agri-cultura”, straturi de roșii și castraveți între blocuri
În urmă cu zece ani, Consiliul Municipal Galaţi a aprobat „Master Planul – Potenţialul natural şi peisager din teritoriul municipiului Galaţi” un studiu realizat de firma Atelier Foaie Verde SRL din Stoieneşti, judeţul Argeş, care a încasat de la Primăria Galați suma de 65.000 de lei pentru realizarea „MasterPlanului” care introducea în peisajul orașului mai multe concepte urbaniste noi.
La capitolul rezervat în acest studiu „Elaborării unei strategii de dezvoltare a tramei verzi albastre” se vorbește de la bun început despre un nou concept: „agri-cultură”. La capitolul „Abordare sensibilă” al acestui studiu, era postată şi o poză cu o turmă de oi lângă Combinatul Siderurgic, cu explicația „agricultura periurbană pe fundal industrial”.
În fotomontaj mai era inclusă şi o poză cu un strat de castraveţi între blocuri, explicația fiind că „grădinile de la bloc au un aer sătesc”.
La același capitol, era și o fotografie cu o vacă ce păștea liniştită la marginea căii ferate de lângă Lacul Brateş, un luciu de apă de 2.000 ha situat în apropierea orașului, ilustrând reflecţia că „agricultura de subzistenţă foloseşte spaţiul rezidual al oraşului”.
În studiul pentru care Primăria Galați a plătit 65.000 de lei mai era propusă și crearea în zona Lacului Brateș, a unor insule plutitoare, măsură susţinută prin observaţia că „pământul umed al grădinilor plutitoare este ideal pentru legumicultură”!
Alt concept: „pășunatul urban – o metodă ecologică de întreținere a spațiilor verzi”
La „fişa 2.8”, intitulată „Păşunatul urban”, era recomandată, pe 3-4 pagini, implementarea „conceptului” de păşunat urban de vară. Locaţiile stânelor erau stabilite în cartierul Bădălan şi în cartierul Fileşti.
În susținerea acestui concept, specialiștii de la firma Atelier Foaie Verde SRL din Stoieneşti, judeţul Argeş, au explicat că pășunatul este cea mai bună metodă de întreținere a spațiilor verzi: „Păşunatul este o metodă ecologică de întreţinere a spaţiilor verzi, atât din interiorul oraşului (parcuri, grădini), cât şi din zonele periferice. Oile permit păşunilor să arate ca terenurile de golf” au precizat autorii studiului, care au recomandat „organizarea şi gestionarea activităţii de păşunat pe spaţiile publice”!
În studiul pentru care Primăria Galați a plătit 65.000 de lei au fost recomandate și două rase de vaci și capre care să fie cumpărate de primărie pentru pășunatul urban: „sunt de preferat rase autohtone şi rustice: Vaca Salers este recunoscută pentru rezistenţa la condiţiile climatice extreme şi Capra Carpatină – foarte rustică şi sociabilă”!