Concert de folk anulat, la Arad, după ce o solistă a fost acuzată de simpatii legionare

Publicat: 30 mart. 2025, 10:53, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Concert de folk anulat, la Arad, după ce o solistă a fost acuzată de simpatii legionare
sursa foto: Facebook/Maria Gheorghiu

Concertul pe care celebra solistă de muzică folk, Maria Gheorghiu, urma să-l susţină la Arad, de Florii, a fost anulat de organizatori pe motiv că aceasta promovează ideile şi mişcarea legionară.

Solistă luată în vizor pentru simpatii legionare

Concertul ar fi trebuit să se desfăşoare în Târgul de Paşte, organizat de Centrul Municipal pentru Cultură Arad. Maria Gheorghiu susţine însă, printr-o postare pe Facebook nu face parte dintr-o organizaţie de acest tip.

„Nu fac politică. Singura mea politică este cântecul, el mă definește și cântecele mele nu au nici o legătură cu nici o organizație de tip extremist!!!!”, a scris ea.

Potrivit unor surse, artista a fost acuzată deoarece a interpretat o melodie cu versuri de Adrian Păunescu, care face referire la Mareșalul Antonescu, și pentru prezența unor simpatizanți legionari în public.

Reamintim că şi în cazul trupei FiRMA au fost anulate mai multe evenimente în Capitală, după ce muzicienii şi-au declarat susţinerea pentru fostul candidat la prezidenţiale Călin Georgescu, pro-rus declarat. Între timp, candidatura lui Georgescu la prezidenţiale a fost respinsă definitiv de Curtea Constituţională (CCR) a României, după ce acelaşi lucru s-a întâmplat şi la BEC.

Cine este Maria Gheorghiu

Maria Gheorghiu este o cunoscută interpretă de muzică folk, născută pe 28 august 1963 în Reșița. Și-a început cariera artistică în cadrul Cenaclului Flacăra, unde a impresionat prin sensibilitatea și profunzimea interpretărilor sale. În 1993, a câștigat trofeul festivalului național de muzică folk „Om Bun”, confirmându-și talentul și dedicarea pentru acest gen muzical.

De-a lungul carierei, Maria Gheorghiu a colaborat cu numeroși artiști și poeți, interpretând versuri semnate de Nichita Stănescu, Nicolae Labiș, Adrian Păunescu, Mihai Eminescu și Octavian Paler. Repertoriul său bogat și sensibilitatea artistică i-au adus aprecierea publicului și a criticilor.

A susținut spectacole alături de Orchestra Filarmonicii din Kiev și a colaborat cu muzicieni internaționali precum Dominique Voquer și Anette Bonneville, consolidându-și astfel reputația pe scena folk-ului românesc și internațional.