Concursul Național de Pescuit pentru Nevăzători, la a 6-a ediție
La complexul de agrement de la Balta „Zătun”, situată pe malul Dunării, în apropierea Galațiului, a avut loc cea de a 6-a ediție a Concursului Național de Pescuit Sportiv pentru Nevăzători.
Pentru mulți pare incredibilă știrea organizării unui concurs de pescuit pentru persoanele cu deficiențe de vedere, dar este posibil ca și nevăzătorii să dea curs acestei pasiuni, pentru că sunt utilizate undiţe modificate, iar la concurs fiecare pescar nevăzător este asistat de un însoțitor.
Concursul național este organizat anual de Consiliul Județean (CJ) Galați, care are în administrare Complexul de agrement piscicol de la Balta „Zătun”, în parteneriat cu filiala locală a Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Prima ediție a concursului național a fost organizată în 2018, când au răspuns invitației 80 de pescari și însoțitori. La ediția din acest an, au participat 116 nevăzători și însoțitori ai acestora din 31 de județe.
„Suntem încântaţi să fim din nou alături de persoanele cu deficienţe de vedere la singurul concurs naţional de pescuit dedicat nevăzătorilor. Acest frumos şi deosebit eveniment înseamnă relaxare, socializare şi multă voie bună pentru toţi participanţii care se reunesc la Galaţi. Şi avem concurenţi care vin tocmai de la Arad, Cluj, Bistriţa, Sibiu sau Botoşani.Asigurăm cazarea concurenţilor şi a însoţitorilor lor, transportul de la hotel la baza de agrement, premiile competiţiei, căsuţe la Balta Zătun pentru odihnă şi masa pe toată durata evenimentului”, ne-a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galați.
Ca la orice concurs de pescuit, în primul rând au fost trase la sorți pontoanele de pe care au pescuit concurenții. Pentru cei mai experimentați pescari, a fost o provocare pescuitul la crap, după ce în în urmă cu o lună și jumătate Balta „Zătun” a fost populată cu câteva tone de crap.Au fost acordate premii pentru locurile I, II şi III, în funcție de cât pește a prins fiecare concurent, dar a fost premiată și „cea mai mare captură” şi a fost acordat un premiu special pentru „cel mai în vârstă pescar”.
Premiile au constat în lansete, mulinete, alte accesorii pentru pescuit, dar și cei care au ratat marile capturi au avut prilejul de a se delecta cu un prânz cu specific pescăresc, preparat după rețetele tradiționale de la malul Dunării.
„Aceşti oameni ne-au dat o mare lecţie despre cum să te bucuri de viaţă şi să depăşeşti orice greutăţi”
S-au bucurat de competiție și însoțitorii: „Astăzi, am avut privilegiul de a fi parte dintr-un eveniment remarcabil, concursul de pescuit pentru nevăzători, unde rolul meu a fost mai mult de suport și încurajare, mai ales pentru prietenul și colegul nostru, Viorel Totolici. Observându-l pe Viorel, care nu doar că este un kinetoterapeut excepțional, dar și un pescar pasionat, am fost profund impresionat de determinarea și pasiunea sa. Locul câștigat de el în competiție este o dovadă clară că limitările fizice sunt doar provocări ce pot fi depășite cu voință și dedicare”, a spus, la finalul competiției, Costel Manolachi.
„Aceşti oameni ne-au dat o mare lecţie despre cum să te bucuri de viaţă şi să depăşeşti orice greutăţi. Sincer, până anul trecut, nici nu am ştiut că există scule speciale de pescuit pentru nevăzători”, ne-a declarat un gălățean care a asistat la concursul de la Balta „Zătun”.