Condamnare fără precedent pentru un fost președinte francez. Decizia este definitivă
![Condamnare fără precedent pentru un fost președinte francez. Decizia este definitivă](https://media.puterea.ro/fRjQo6onHnJbdGtbY8msOa8-Cls=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2020/11/Nicolas-Sarkozy.jpg)
Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupție: va purta o brățară electronică timp de un an, scrie Le Monde. Cea mai înaltă instanță de apel din Franța a confirmat soluția inițială.
Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de detenție la domiciliu sub supraveghere electronică, după ce justiția franceză a confirmat verdictul pentru corupție și trafic de influență.
Decizia, luată de cea mai înaltă instanță de apel din Franța, marchează o premieră în istoria modernă a țării, fiind pentru prima dată când un fost lider de la Palatul Élysée este obligat să poarte o brățară electronică.
Cum a ajuns Sarkozy în această situație?
În 2021, Nicolas Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, după ce a fost găsit vinovat de tentativa de a mitui un magistrat, oferindu-i un post important la Monaco în schimbul unor informații confidențiale despre un dosar în care era anchetat. Ancheta a fost declanșată după ce autoritățile au interceptat convorbiri telefonice ale fostului președinte, descoperind o linie secretă folosită sub pseudonimul „Paul Bismuth” pentru a discuta cu avocatul său, Thierry Herzog.
După mai multe apeluri, instanțele franceze au menținut verdictul, stabilind că Sarkozy trebuie să-și execute pedeapsa sub supraveghere electronică. Pe 7 februarie 2025, el urmează să fie echipat cu un dispozitiv de monitorizare la domiciliu, având permisiunea de a ieși doar în anumite intervale orare.
Reacția fostului președinte și posibilele consecințe
Sarkozy a declarat că va respecta decizia instanței, însă a anunțat că va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului, contestând procesul și condamnarea. Avocatul său, Jacqueline Laffont, a subliniat că măsura este una excesivă, subliniind că fostul președinte ar putea beneficia de reguli mai permisive, având în vedere vârsta sa de 70 de ani.
Pe lângă această condamnare, Nicolas Sarkozy se confruntă cu un alt proces major, în care este acuzat de finanțare ilegală a campaniei sale electorale din 2007. Ancheta vizează presupuse fonduri primite din Libia, în perioada în care dictatorul Muammar Gaddafi se afla la putere. Dacă va fi găsit vinovat, fostul președinte francez riscă o pedeapsă mult mai mare.
Precedentul Chirac și imaginea justiției franceze
Până la Sarkozy, singurul lider francez condamnat într-un dosar penal fusese Jacques Chirac, în 2011, care a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri publice și angajări fictive în perioada în care era primar al Parisului.
Cazul Sarkozy pune o presiune semnificativă pe justiția franceză, care încearcă să demonstreze că nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de poziția ocupată. În același timp, procesul fostului președinte subliniază o tendință mai largă de investigare a corupției la nivel înalt, atât în Franța, cât și în alte democrații occidentale.
Ce urmează pentru Nicolas Sarkozy?
În ciuda condamnării, Sarkozy continuă să fie o figură influentă în politica franceză, având încă numeroși susținători în rândul dreptei politice. Însă acest verdict îi afectează serios imaginea și ar putea pune capăt oricăror aspirații politice viitoare.