Condimentul comun care crește cu 40% riscul de cancer digestiv

Publicat: 01 sept. 2024, 16:24, de Autor: Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Condimentul comun care crește cu 40% riscul de cancer digestiv
Foto: biovoicenews.com

Un nou studiu te-ar putea face să te gândești de două ori înainte de a întinde mâna după solniță la următoarea ta masă. Consumul exagerat de sare nu este periculos doar pentru sistemul cardiovascular, ci poate favoriza și îmbolnăvirea de cancer.

Nutriționiștii de la Centrul pentru Sănătate Publică de la Universitatea din Viena au descoperit că oamenii din Marea Britanie care au adăugat sare la majoritatea meselor lor au avut cu 41% mai multe șanse de a dezvolta cancer de stomac decât cei care au folosit condimentul cu moderație.

Studii anterioare din China, Japonia și Coreea au legat o dietă sărată de cancerul de stomac – dar acesta este unul dintre primele care arată legătura la occidentali.

Deși studiul austriac a fost doar observațional, studii mai vechi au sugerat că excesul de sare ar putea eroda învelișul protector de pe stomac, provocând leziuni ale țesutului de acolo și conducând la mutații canceroase.

Cercetarea noastră arată legătura dintre frecvența consumului de sare și cancerul de stomac și în țările occidentale”, a spus autorul principal, Selma Kronsteiner-Gicevic, nutriționist la Universitatea din Viena.

Pentru mulți oameni, cantitatea de sare pe care ar trebui să o consumați ar putea fi o surpriză. FDA recomandă să nu mâncați mai mult de 2.300 mg de sodiu pe zi. Adică aproximativ o linguriță de sare de masă.

Dar pentru că multe alimente conțin mai multă sare decât își dau seama oamenii și pentru că le place să adauge sare pe deasupra, americanul mediu primește aproximativ 3.400 mg zilnic, potrivit agenției.

De exemplu, o cutie de supă cu tăiței de pui Campbells conține aproximativ 890 mg de sare.

Ar putea părea inofensiv să adăugați puțină sare pentru aromă, dar exagerarea constantă a consumului ar putea fi dăunătoare, au scris cercetătorii.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea din Viena au examinat o bază de date de 471.144 de adulți din Regatul Unit, numită UK Biobank.

Studiul a constatat că, pe o perioadă de 11 ani, consumatorii mari de sare au avut cu 41% mai multe șanse de a dezvolta cancer de stomac decât persoanele care au adăugat rareori sare la mese.

Această constatare a fost valabilă chiar și atunci când cercetătorii au eliminat alte variabile, cum ar fi vârsta, statutul socioeconomic și alte opțiuni de stil de viață, cum ar fi consumul de alcool și tutun.

S-a demonstrat că consumul de alcool și fumatul de tutun contribuie semnificativ la riscul de a dezvolta cancer de stomac, potrivit Societății Americane de Cancer.

Vor fi aproximativ 26.890 de cazuri noi de cancer de stomac diagnosticate în America în 2024, prezice ACS. Dintre aceștia, se estimează că aproximativ 10.880 de oameni vor muri.

Cercetătorii doresc să crească gradul de conștientizare cu privire la consumul de sare, astfel încât să puteți fi conștienți de riscul de cancer, a spus Tilman Kühn, un alt cercetător de la Universitatea din Viena care a contribuit la studiu.

Prin studiul nostru, dorim să creștem gradul de conștientizare cu privire la efectele negative ale consumului extrem de mare de sare și să oferim o bază pentru măsurile de prevenire a cancerului de stomac”, a spus profesorul Kühn.