Conf. dr. Simin Aysel Florescu: Unele antivirale, cum ar fi umifenovirul și, mai nou, favipiravirul nu au eficiența crezută inițial
Conf. dr. Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” din București, avertizează că ”aceste substanţe antivirale, cum ar fi umifenovirul şi, mai nou, favipiravirul, nu au eficienţă atât de mare precum s-a crezut iniţial, după primele luni de pandemie”.
„Trebuie să spunem un lucru: aceste medicamente antivirale au o indicaţie de administrare, la cei care prezintă un risc de evoluţie severă a bolii și numai în primele zile de boală. Pe de altă parte, pe măsură ce datele medicale s-au acumulat, s-a observat că aceste substanţe antivirale, cum ar fi umifenovirul şi, mai nou, favipiravirul, nu au eficienţă atât de mare precum s-a crezut iniţial, după primele luni de pandemie. Acum, trialurile clinice arată că gradul de eficienţă este destul de scăzut, şi câteodată atât de scăzut încât au început să fie abandonate rând pe rând. Umifenovirul este deja ieşit de ceva timp din schemă, Favipiravirul probabil va păţi acelaşi lucru. Aşa că din punct de vedere al acestor substanţe, lucrurile s-au cam terminat.
Rămâne în continuare în vigoare o medicaţie simptomatică la domiciliu şi recomandarea de anticorpi monoclonali, care are nişte criterii foarte clare, exact pentru pacienţii cu risc de evoluţie severă. Aici intervine arta medicului de familie, care să selecteze pacienţii cu risc şi să îi îndrume spre aceşti anticorpi. Dar altfel, antiviralele şi mai ales antibioticele sunt totalmente inutile în această boală, mai ales pentru pacienţii cu forme uşoare, care stau la domiciliu”, a declarat dr. Simin Florescu la Academia de Sănătate a dcnews, condusă de prof. dr. Irinel Popescu.
Conf. dr. Simin Florescu spune că, din păcate, la Spitalul ”Victor Babeș” din București, inclusiv cele 130 de paturi din secția modulară externă sunt ocupate.
Închidere totală. Testare. Izolare. Vaccinare
”Probabil îmi voi atrage foarte multe critici dar, într-adevăr fără o închidere totală pentru o perioadă de niște săptămâni bune pandemia nu se va opri”, avertizează specialistul.
În opinia conf. dr. Florescu: ”Sunt pacienți pozitivi care circulă, nu mai respectă izolarea nu s-au testat oficial, s-au testat acasă, dar sunt cert pozitivi, chiar prezintă simptome, fiind și în pericol să facă forme severe de boală. Fără o oprire completă a circulației persoanelor nu se va rezolva această situație dramatică”.
În legătură cu testarea, conf. dr. Simin Florescu spune că aceasta se poate face oriunde – acasă, la locul de muncă, în farmacii -, dar dacă nu este urmată de izolare este insuficientă: ”Asta este problema noastră că rezultatele pozitive nu sunt urmate de izolare. Cazurile sunt raportate ca pozitive, iar persoanele respective circulă pe te miri unde”.
Pacienții pozitivi ar trebui să-și contacteze medicii de familie, susține medicul, iar automedicația nu este o soluție, este chiar contraindicată. În funcție de parametrii pacienților, medicul de familie ar trebui să recomande medicația și dacă observă că unii se agravează aceștia trebuie îndrumați către spital, recomandă specialistul.