Conf. Dr. Voichița Lăzureanu, despre relația medic – pacient cu HIV, în pandemie
În perioada pandemiei, relația medicului cu pacientul seropozitiv s-a modificat, în sensul că legătura directă, față în față a fost, evident, mult mai rară.
Conf. dr. Voichița Lăzureanu, medic infecționist a abordat, recent, împreună cu Iulian Petre, directorul executiv UNOPA (Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA), relația medic – pacient HIV în pandemie.
”Această relație a devenit mult mai puțin directă. În cazul spitalului nostru această relație a fost cumva preluată sau am încercat să facem tranziția către psiholog și asistent social pentru că ei fizic sunt în ambulatoriu și au mai puțin contact cu pacienții cu SARS-CoV-2. Această relație, care a fost mult mai directă, a fost transferată către medicul care lucrează în ambulatoriu, către psiholog și asistent social”, subliniază conf. dr Lăzureanu.
În perioada pandemiei, această relația cu pacienții seropozitivi a rămas mai mult la telefon, un fel de telemedicină. Sunt discuții privitoare la medicație și la alte probleme medicale cum ar fi dorința unor paciente de a rămâne însărcinate, dacă în această situație trebuie sau nu modificat tratamentul.
Specialistul în boli infecțioase avertizează că, în această perioadă, sunt pacienți care nu au venit de un an, un an și jumătate, chiar doi ani la evaluare ”de teama de nu se expune, de a nu contacta de la noi infecția cu SARS-CoV-2”. Totuși, s-a încercat păstrarea legăturii cu pacienții telefonic. Însă legătura directă, față în față a fost, evident, mult mai rară, observă dr. Lăzureanu.
Dorințe și recomandări
În acestă perioadă poate mai mult ca oricând, pacienții cu HIV ”își doresc un medic care să le știe toate problemele și să-i ghideze în hățișul acesta de trimiteri, de investigații. Și noi ne-am dori să putem să le rezolvăm toate problemele dar, din păcate, un medic de orice specialitate ar fi nu are cum să facă acest lucru.
Pacientul cu HIV își dorește o medicație cât mai simplu de administrat. Să nu aibă restricții alimentare, de transport. Să-și poată ridica o dată medicația pe mai multe luni. Uneori este greu și cumva de neînțeles de ce trebuie să vină lună de lună să ia medicamentele. Dar aceasta este o limitare a programului național din motive financiare, observă dr. Lăzureanu.
Specialistul le recomandă acestor persoane să se vaccineze anti-Covid, să se testeze, să comunice celor din jur în care au încredere ce probleme au, dar mai ales să vină către medicul curant cu toată deschiderea și încrederea că problemele lor pot fi rezolvate.