Conf. univ. dr. Daniel Grigorie despre osteoporoză, boala femeilor și, deopotrivă, a bărbaților

Publicat: 27 oct. 2023, 22:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Conf. univ. dr. Daniel Grigorie despre osteoporoză, boala femeilor și, deopotrivă, a bărbaților

Osteoporoza este o boală atribuită mai mult femeilor. Dar date și studii de ultimă oră duc la concluzia că osteoporoza este, deopotrivă, o boală a femeilor și bărbaților.

Iată câteva argumente. În țara noastră, se estimează că aproximativ 20,5% dintre femei, dar și peste 6% dintre bărbați cu vârsta peste 50 de ani suferă de osteoporoză. Studiile indică faptul că bărbații sunt mai predispuși decât femeile la dizabilități sau chiar la deces din cauza osteoporozei. Probabilitatea de deces ca urmare a unei fracturi de șold este de două ori mai mare la bărbați față de femei, cu o rată a mortalității chiar și de 37% în primul an după fractură.

Osteoporoza înseamnă fractură 

Conf.univ.dr. Daniel Grigorie, medic primar endocrinolog, Institutul Național de Endocrinologie ”C.I.Parhon”, spune că ”osteoporoza înseamnă fractură”.

Se știe că osteoporoza este boală care duce la fragilizarea oaselor. Oasele se rup ușor și crește riscul de fracturi. Unele facturi pot fi asociate cu dureri severe, pot cauza  invalidități pe termen lung și chiar decesul. Fracturile osteoporotice  reprezintă o cauză majoră de morbiditate. Cele mai grave sunt fracturile de șold și cele vertebrale.

Anual, în țara noastră, sunt înregistrate  peste 94.000 de fracturi de fragilitate. Din păcate, o persoană din cinci cu fractură de șold moare în interval de un an. Odată cu creșterea speranței de viață, osteoporoza devine o problemă de sănătate publică, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit unor estimări, în 2025, în țara noastră, 110.000 de persoane vor fi afectate de această boală. 

Există osteoporoza post menopauză. Dar sunt multe alte cauze de osteoporoză, respectiv boli din toate specialitățile medicale:  bolile endocrinologie (hipertiroidismul), reumatologie (poliartrita reumatoidă), gastroenterologie (boala celiacă), hematologie   (cancerele) etc. Osteoporoza poate fi cauzată și de unele medicații, de exemplu, cortizonice.

Capitalul osos

Conf. univ.dr.Daniel Grigorie  subliniază că statusul de vitamina D al femeii însărcinate contribuie mult la dezvoltarea scheletică  a copilului la patru ani, la pubertate și a riscului de fractură ca adult. 

De asemenea, conf. univ. dr. Daniel Grigorie insistă asupra faptului că la pubertate crește masa osoasă. De aceea, în această perioadă, copilul are nevoie de o alimentație echilibrată și să facă exerciții fizice. Deoarece între 16 și 30 de ani trebuie ne asigurăm un capital osos maxim. Acest capital osos scade treptat mai ales în cazul femeilor post menopauză, inclusiv în cazul  bărbaților cu vârste de peste 50 de ani.  Conf. univ. dr. Daniel Grigore atrage atenția că, în cazul femeilor, pierderea de masă osoasă nu începe post menopauză, ci în perioada de tranziție la menopauză.

Prevenție

Conf. univ. dr. Grigorie subliniază că în osteoporoză, fiind o boală nedureroasă – cu excepția fracturilor – esențial este diagnosticul precoce, adică înainte de prima fractură. Pentru aceasta, recomandă efectuarea densitometriei osoase DXA  sau calcularea riscului de fractură – testul FRAX: www.shef.ac.uk/FRAX

Important în prevenirea osteoporozei, inclusiv a fracturilor  este stilul de viață. Prevenția  înseamnă alimentație echilibrată, din care să nu lipsească proteinele de bună calitate, un  nivel optim de vitamina D, vitamina B și calciu,  evitarea fumatului, a abuzului de alcool și  efectuarea  de exerciții fizice, adică să fim activi. Persoanele care sunt active fizic ca adulți sunt cele care rămân active fizic și la  vârste peste 60 de ani și sunt mai puțin expuse riscului de fracturi.