Conf. univ. dr. Mihai Craiu: ”Rujeola produce complicații grave, unele mortale”!
Conf. univ. dr. Mihai Craiu subliniază că ”rujeola există și produce complicații grave, unele mortale” și adresează acest mesaj părinților care încă mai cred că ”nu trebuie să fie vaccinați copiii lor, pentru că bolile acestea, ale copilăriei, existau numai în timpul comunismului sau apar în țări africane”.
Recent, Organizația Mondială a Sănătății a semnalat pericolul reprezentat de rujeolă la nivel global, înregistrându-se nouă milioane de cazuri și 136.000 de decese.
Conf. univ. dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”, spunea, încă de anul trecut, că ne-am putea confrunta cu o nouă epidemie de rujeolă cu un număr mare de decese, chiar mai multe comparativ cu epidemia din 2016, din cauză că, în prezent, avem mai mulți copii nevaccinați.
Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în țara noastră, între 2016, când s-a declanșat epidemia de rujeolă , și 2019 s-au raportat 18.171 de cazuri de rujeolă și 64 de decese, majoritatea victimelor fiind copii nevaccinați.
Foarte contagioasă
Rujeola, pojarul, este cea mai contagioasă infecție virală, provocată de virsul Morbillivirus. Virusul se transmite prin aer, prin picăturile de salivă sau secreții de la persoana contaminată.
Conf. univ. dr. Mihai Craiu semnalează că virusul se poate lua de oriunde, deoarece el poate persista mult timp pe diverse suprafețe, inclusiv pe mâinile nespălate.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA susține că virusul rujeolic se menține aproape două ore într-un spațiu închis, unde a strănutat sau a tușit o persoană infectată.
Simptome
Boala se instalează rapid. Principalele simptome sunt: febră, tuse seacă, secreții nazale apoase, durere în gât, ochi inflamați, pete Koplik specifice rujeolei ( pete albe cu centre alb-albăstrui pe un fundal roșu în cavitatea bucală ), erupție pe piele sub formă de pete mari care se întrepătrund.
Rujeola evoluează în mai multe faze și poate provoca numeroase complicații: infecții bacteriene ale urechii interne, bronșită, laringită, dar și pneumonie și encefalită.
La risc de rujeolă sunt: persoanele nevaccinate, cele cu un sistem imunitar slăbit, femeile gravide și copiii sub vârsta de cinci ani, nevaccinați, în mod special copiii în primul an de viață.
Mesaj
Și încă un mesaj al conf. univ. dr. Mihai Craiu: ”Pentru sceptici, le recomand o vizită la orice secție pediatrică de boli contagioase. Vor putea vedea copiii cu pneumonie rujeoloasă în aproape toate aceste secții din România. Fiți vigilenți și dacă aveți un copil cu erupție pe piele și febră mare, mergeți la medic. Mai ales dacă nu are făcute toate dozele diverselor vaccinuri din Programul Național”.
În țara noastră, rata deceselor în urma îmbolnăvirilor de rujeolă este de 4 la mie, mult peste media OMS.