Conflictul din Gaza lasă Europa fără gazele naturale din Egipt
Egiptul a expediat anul trecut 80% din exporturile sale de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa, în vreme ce continentul căuta să înlocuiască gazul rusesc după invazia Moscovei în Ucraina.
Uniunea Europeană a semnat în iunie, anul trecut, un acord-cadru cu Israelul şi Egiptul, care ar permite egiptenilor să menţină ”volume relativ mari” de livrări de GNL către Europa.
Din cauza conflictului Israel-Hamas, Chevron a închis în octombrie zăcământul de gaze israelian Tamar, pe fondul conflictului militar din ţară, şi a suspendat exporturile prin conducta submarină EMG, care merge de la Aşkelon, în sudul Israelului, până în Egipt.
Volumul de gaze din cea mai populată ţară arabă, care se confruntă cu o cerere crescândă de gaze de la populaţia sa de 105 milioane de locuitori, era deja sub presiune înainte de izbucnirea conflictului de pe 7 octombrie, deoarece producţia de gaze a scăzut în acest an la nivelul minim din ultimii trei ani.
Ţara s-a confruntat cu întreruperi de curent care au început în vară şi s-au extins până în octombrie, deoarece valurile de căldură au intensificat folosirea aparatelor de aer condiţionat.
Cererea mare din vară a dus la exporturi de GNL foarte scăzute sau zero în perioada mai-septembrie.
În ciuda reluării exporturilor de GNL în octombrie şi noiembrie, analiștii consideră că războiul va menţine sub presiune exporturile de GNL ale Egiptului.
”Cu bilanţuri strânse de gaze şi importuri reduse din Israel, perspectiva ca UE să primească mai mult GNL din Egipt, pe termen scurt şi mediu, pare de nerealizat”, a spus OIES într-un raport.
”Memorandumul de înţelegere din iunie 2022 dintre Egipt, Israel şi UE, care se angaja la livrări mai mari, este probabil acum imposibil de onorat”, a adăugat acesta.
Exporturile de gaze ale Israelului către Egipt fac parte din mixul de aprovizionare al Egiptului şi, prin urmare, sprijină exporturile egiptene de GNL.
Cairo importă aproximativ 7 miliarde de metri cubi pe an de gaze naturale din zonele de dezvoltare Tamar şi Leviathan, contribuind la satisfacerea cererii interne şi a centralelor de lichefiere, potrivit Rystad Energy.
Rystad Energy a estimat că Egiptul a exportat 3,7 milioane de tone de GNL între octombrie 2022 şi ianuarie 2023, cea mai mare cantitate fiind de puţin sub 1 milion de tone, în decembrie 2022.
Potrivit datelor de la firmele de consultanţă ICIS şi Kpler, Egiptul a exportat două transporturi în octombrie şi noiembrie, dar volumele au fost de aproape o treime din cele exportate în aprilie.
Alex Froley, analist pentru GNL la ICIS, a declarat că în perioada octombrie-decembrie 2022 Egiptul a încărcat 42 de transporturi, comparativ cu doar două în perioada similară din acest an.
”Exporturile de GNL ale Egiptului par să rămână aproape de zero în timpul iernii”, a spus Froley.
Ministerul Petrolului din Egipt nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.