O consilieră locală PNL a cerut indemnizație pentru handicap grav, după care s-a răzgândit
O consilieră locală PNL din Mogoșoaia, Mariana Mihalache, a cerut o indemnizație de 1.898 de lei pe lună, după ce și-a scos un certificat de handicap grav cu însoțitor. După vreo lună s-a răzgândit, însă.
Mariana Mihalache a reușit să facă rost de aviz medical pentru handicap grav, potrivit căruia ar avea nevoie și de însoțitor, după care a depus cerere pentru indemnizația de 1.898 de lei. O lună mai târziu, după ce informația a început să circule prin primărie, femeia s-a răzgândit.
La ședința de Consiliu Local din 24 august 2023, Mariana Mihalache s-a prezentat fără însoțitor, la doar două zile după ce primarul Mogoșoaia, Paul Mihai Nicu Precup (PNL), semnase dispoziția în baza căreia consiliera putea primi indemnizația de la stat pe caz de handicap grav.
Eliberarea certificatului și beneficiile aduse
Pentru a se încadra în gradul de handicap grav cu asistent personal, individul în cauză trebuie să nu poată fi capabil să se îngrijească singur, în urma unei boli care îi afectează funcțiile mentale, senzoriale sau ale organelor interne. Criteriile medico-sociale prin care o persoană poate fi încadrată în gradul de handicap sunt dictate de lege.
Persoanele cu handicap grav pot primi o indemnizație de la stat în valoare de 1.898 de lei, beneficiază de gratuitate la transportul în comun, pot lua credite fără dobândă (aceasta fiind achitată de stat), au asigurate 12 călătorii dus-întors gratuite cu trenul și au un bilet gratuit pentru tratament balnear pe an.
Pentru a-i fi evaluat handicapul, Mariana Mihalache a fost nevoită să strângă într-un dosar documente de identitate, acte referitoare la veniturile sale, rezultatele unei anchete sociale ale primăriei, o scrisoare medicală, referat de la medicul specialist și altele.
Scuzele comisiei care oferă certificate
„Noi nu vedem persoanele. Ele sunt vizualizate la Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap, iar nouă ne parvin doar dosarele cu acte medicale. Ei sunt cei care consultă persoanele şi care fac un dosar cu documentele medicale şi cu ancheta socială făcută de primăria locală. Apoi, Serviciul face un raport cu propunerea de încadrare în grad de handicap.
Noi vedem actele şi, conform legii, evaluăm dosarul din punctul nostru de vedere. De cele mai multe ori, propunerea este corectă, aşa că validăm ceea ce a propus Serviciul de Evaluare Complexă”, a spus președintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, Corneliu Dan Blendea, care a semnat certificatul Marianei Mihalache, potrivit Libertatea.ro.
Cererea de anulare
În data de 25 august 2023, la doar o zi după ședința Consiliului Local la care a fost prezentă fără însoțitor, Mariana Mihalache depune cererea de anulare a indemnizației lunare, fără vreo explicație, spunând doar: „vă rog sămi aprobaţi încetarea îndemnizaţiei de andicap”.