Consiliul de Administrație al Romgaz, la vremuri noi, tot noi !
În contextul crizei energiei, ne-am fi așteptat ca societățile din domeniu să își aleagă specialiștii pe sprânceană. Astfel, ar fi putut veni în sprijinul consumatorilor și ar fi obținut performanță. Se pare totuși că sinecurile de partid nu pot fi ținute departe de locurile unde se pot obține bani frumoși, cu muncă puțină.
Nici Consiliul de Administrație de la Romgaz, nu face excepție. Aici, în locul unor specialiști, au fost numite unele persoane fără o legătură directă cu domeniul Energiei.
Văzând probabil că profitul a crescut, cei de la Romgaz au considerat că nu le mai trebuie musai specialiști în consiliul de administrație. Practic, războiul din Ucraina a avut ca efect și înregistrarea de către această companie a unui profit mai mare. Așa cum știm prețurile au crescut foarte mult, fapt ce a dus compania la profit. Nu este meritul conducerii, ci ”meritul” nefast creat de criza provocată de război. Pentru anul trecut, Romgaz a raportat o cifră de afaceri preliminară de aproape 13,4 miliarde de lei, cu 128,6% peste cea din 2021, în timp ce profitul net s-a ridicat la 2,54 miliarde de lei, cu 32,9% mai mare decât cel din anul anterior.
Consiliul de Administrație Romgaz
Adunarea Generală a Acționarilor Romgaz a validat un Consiliu de Administrație format din șapte membri, cu un mandat de patru ani. Aceștia își vor începe activitatea din16 martie.
Astfel, noii membri ai CA-ului Romgaz sunt: Dan Dragoş Drăgan, Aristotel Marius Jude, Marius-Gabriel Nuţ, Răzvan Brasla, Gheorghe Silvian Sorici, Botond Balazs şi Elena-Lorena Stoian.
Selecția candidaților a fost realizată de către firma Pluri Consultants. Este o firmă abonată la selecțiile pentru poziții importante în companiile de stat. Dintre cele 22 de persoane indicate de Ministerul Energiei, firma a ales 7 câștigători ai fotoliilor de membrii în CA.
Și-au păstrat mandatele pentru încă 4 ani:
Dan Dragoş Drăgan – Secretar de Stat Ministerul Energiei,
Aristotel Marius Jude – Director general adjunct Romgaz
Botond Balazs, 32 de ani, preşedinte al organizaţiei de tineret a UDMR Mediaş
Gheorghe Silvian Sorici, de profesie economist, consilier judeţean la Sibiu din partea PNL
Din Consiliul de Administrație vechi au dispărut doi specialiști în domeniul Energiei: Virgil Marius Metea, fost șef Romgaz Mediaș și Nicolae Bogdan Simescu, fost șef al Serviciului Juridic al Romgaz. Cel de-al treilea Cezar Batog, om de media, apropiat al PSD, a pierdut și el mandatul.
Membrii noi ai Consiliului de Administrație Romgaz
În locul lor, a fost numită Elena Lorena Stoian, fosta parteneră de afaceri a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. Conform CV-ului nu este clară legătura domniei sale cu domeniul energiei. Elena Lorena Stoian este jurist, avocat fondator coordonator la SCA Predoiu și Asociații, SCA Stoian și Asociații. Firmă de avocatură a fost înființată alături de actualul ministru al Justiției, liberalul Cătălin Predoiu.
În noul Consiliu îl regăsim și pe Marius Gabriel Nuț – economist și membru în consiliile de administrație ale Sălii Polivalente Cluj-Napoca și Cluj Innovation Park. Ziarul de Cluj susține că “legătura” cu domeniul energiei ar fi chiar primarul Emil Boc. Ultimul pe listă, dar nu cel din urmă este Răzvan Brasla – tot economist, acționar și director al unor firme de construcții civile. Din CV-urile celor doi, iar nu reiese o legătură clară cu domeniul energiei.
Membrii CA au o indemnizație fixă lunară. La aceasta se adaugă una variabilă care poate merge până la 12 remunerații fixe. De asemenea, mai pot face din diverse comitete, cum ar fi cele de remunerare sau audit, de unde mai primesc o indemnizație. Astfel, membrii Consiliului de Administrație pot ajunge la 25.000 de lei lunar.