Decizie istorică, așteptată joi: Consiliul JAI stabileşte data aderării României şi Bulgariei la Schengen cu graniţele terestre

Publicat: 12 dec. 2024, 07:09, de Lavinia Tudor, în POLITICĂ , ? cititori
Decizie istorică, așteptată joi: Consiliul JAI stabileşte data aderării României şi Bulgariei la Schengen cu graniţele terestre
Schengen Doar o felie de Schengen. EXCLUSIV/ VIDEO  

Miniștrii de interne din Uniunea Europeană urmează să decidă joi, la Bruxelles, asupra aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen. După ani de blocaje, Austria și Țările de Jos și-au ridicat veto-ul, deschizând calea pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre între cele două țări și restul statelor Schengen.

Pe agenda reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din această săptămână se află stabilirea datei exacte de eliminare a controalelor la frontierele terestre interne cu România și Bulgaria. Potrivit unui comunicat oficial, controalele la frontierele aeriene și maritime au fost deja eliminate începând cu 31 martie 2024, marcând un prim pas important spre integrarea completă.

Consiliul JAI începe joi, în jurul orei 11:00, ora României, iar discuțiile vor aborda și prioritățile pentru consolidarea securității spațiului Schengen, inclusiv prin digitalizare, informează News.ro.

România va fi reprezentată de ministrul de interne, Cătălin Predoiu, care a pregătit reuniunea printr-o videoconferință cu omologul său din Ungaria, Sandor Pinter. „Apreciez sprijinul constant al Președinției ungare a Consiliului, un partener de încredere în demersurile noastre pentru finalizarea acestui dosar strategic”, a declarat Predoiu pe Facebook.

Austria și Țările de Jos renunță la veto

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a confirmat luni că Austria nu se va mai opune extinderii Schengen prin includerea României și Bulgariei. În paralel, parlamentul olandez a dat undă verde admiterii celor două țări, respingând o moțiune împotriva acestui demers, conform Digi24.

Dacă decizia va fi aprobată joi, controalele la frontierele terestre vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2025. Totuși, România și Bulgaria s-au angajat să mențină controale aleatorii la frontieră pentru o perioadă suplimentară de șase luni.

Până acum, procesul a fost blocat de veto-uri repetate din partea unor state precum Austria, Germania, Franța și Olanda

România și Bulgaria au început demersurile pentru aderarea la spațiul Schengen încă din 2011. Deși au îndeplinit criteriile tehnice, procesul a fost blocat de veto-uri repetate din partea unor state precum Germania, Franța și Olanda, care invocau probleme legate de corupție și migrație.

Situația s-a complicat în 2022, când Austria și-a exprimat opoziția, iar Croația a fost admisă în Schengen, generând reacții dure din partea României.

Spațiul Schengen permite libera circulație între statele membre

Spațiul Schengen, care permite libera circulație între statele membre, reprezintă una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene. În prezent, acoperă 27 de state și peste 420 de milioane de oameni, facilitând schimburile economice, sociale și culturale.