Consiliul Județean Bihor pierde definitiv procesul cu Ansamblul Crișana
Consiliul Județean Bihor pierde definitiv procesul cu Ansamblul Crișana, după ce cererea de revizuire formulată de Consiliul Județean Bihor a fost respinsă de Curtea de Apel Timișoara.
În luna iulie 2021, Consiliul Județean Bihor a desființat Ansamblul Artistic Profesionist Crișana. Acesta a fost înființat în 1950 și s-a aflat în subordinea Teatrului Regina Maria. Ulterior, CJ motiva decizia luată și susținea că va dori să reînființeze un alt ansamblu în subordinea Centrului de Cultură al Județului Bihor, cu aceeași organigramă, însă cu contracte pe perioadă determinată.
Ulterior, aleșii județeni PNL au votat externalizarea serviciilor folclorice pentru 20.000 de euro lunar, adică 70% din fondul de salarii al artiștilor de la Crișana.
Ansamblul Artistic Profesionist Crișana a atacat în instanță hotărârea CJ. Inițial, Curtea de Apel Oradea a respins ca nefondată cererea de suspendare a executării Hotărârii Consiliului Județean.
La cererea unuia dintre reclamanți s-a solicitat strămutarea cauzei, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus ca recursul să fie judecat la Timișoara. Curtea de Apel Timișoara a admis recursul foștilor angajați precum și cererea de intervenție accesorie al Sindicatului Național din Cultură împotriva Consiliului Județean și a dispus anularea Hotărârii date de Consiliul Județean și obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecată, potrivit Știri pe surse.
La data de 16 Februarie 2023, Consiliul Județean Bihor formula o cerere de revizuire, care, ulterior a fost respinsă de Curtea de Apel Timișoara ca inadmisibilă, susținând că aceasta nu se încadrează pe cazurile de revizuire prevăzute expres și limitativ de Codul de Procedură Civilă. Decizia Curții de Apel Timișoara a rămas definitivă.
Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, refuza în decembrie 2022 să-și asume greșeala desființării ilegale a Ansamblului Crișana și afirmă că nu are niciun regret.
„Personal nu am niciun fel de regret legat de această situație. Atunci când faci reduceri de personal există riscul ca anumite hotărâri de consiliu, anumite proceduri de desfacere a contractelor de muncă să fie anulate, sau datorită unor vicii de formă, sau datorită unor proceduri care nu sunt aplicate ad literam, sau datorită deciziilor instanțelor. Deci totdeauna îți asumi un astfel de risc, problema este să vedem care a fost eficiența unor astfel de structuri în ultimii ani”, a declarat Bolojan pentru ebihoreanul.ro.
Președintele CJ Bihor a afirmat că, în opinia sa, după desființarea Ansamblului Artistic Profesionist Crișana, „s-a dovedit că putem să funcționăm fără mari probleme și fără existența acestei forme de contracte de muncă cu durată nedeterminată în domeniul artistic”.