Consiliului Superior al Magistraturii va primi o sumă considerabilă de la fondul de rezervă

Publicat: 02 sept. 2024, 15:16, de Autor: Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Consiliului Superior al Magistraturii va primi o sumă considerabilă de la fondul de rezervă

Guvernul României va aloca o sumă considerabilă din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit unui proiect de hotărâre consultat de PUTEREA.

Suma totală alocată se ridică la 146,3 milioane lei, destinată acoperirii cheltuielilor curente și de capital ale instituțiilor aflate sub autoritatea CSM.

Contextul deciziei

Hotărârea Guvernului este emisă în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2024, care permite alocarea de sume din Fondul de rezervă pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale ordonatorilor principali de credite, cu derogare de la prevederile legislației bugetare anterioare. Scopul principal al acestei alocări este asigurarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale restante și curente ale personalului din cadrul CSM, Inspecției Judiciare, Institutului Național al Magistraturii (INM) și Școlii Naționale de Grefieri (SNG).

Detaliile Alocării

Suma totală de 146,3 milioane lei se va împărți astfel:

  • CSM: 99,2 milioane lei pentru cheltuieli de personal și alte cheltuieli.
  • INM: 34,3 milioane lei pentru cheltuieli de personal și alte cheltuieli.
  • SNG: 10,6 milioane lei pentru cheltuieli de personal și alte cheltuieli.

Această suplimentare bugetară vizează în principal achitarea drepturilor salariale curente și restante ale personalului din aceste instituții, în contextul în care fondurile disponibile în bugetul anului 2024 s-au dovedit insuficiente pentru a acoperi toate obligațiile financiare.

Justificarea necesității

Decizia de alocare a fost motivată de analiza execuției bugetare la 31 iulie 2024, care a evidențiat un deficit semnificativ în fondurile alocate pentru cheltuielile de personal și alte cheltuieli. Lipsa de fonduri suficiente ar fi putut conduce la întârzieri în plata salariilor și a altor drepturi ale angajaților din sectorul justiției, afectând astfel funcționarea normală a acestora.

În acest context, Guvernul a subliniat importanța menținerii unei conduite bugetare echilibrate și prudente, pentru a evita crearea de creanțe accesorii care ar putea greva suplimentar bugetul de stat.

Procedura și adoptarea

Proiectul de hotărâre a fost întocmit de Ministerul Justiției, condus de Alina Ștefania Gorghiu, și a fost avizat de Viceprim-ministrul Marian Neacșu și de Ministrul Finanțelor, Marcel-Ioan Boloș. Acesta urmează să fie supus adoptării de către Guvern în ședința următoare.