Consolidarea Spitalului de Urgență Galați, investiție de 61 milioane lei, tergiversată

Publicat: 26 sept. 2024, 06:18, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Consolidarea Spitalului de Urgență Galați, investiție de 61 milioane lei, tergiversată
Consolidarea Spitalului de Urgență Galați, investiție de 61 milioane lei, tergiversată sub egida CNI

La 6 ani de la începerea lucrărilor programate să dureze patru ani, consolidarea Spitalului Clinic de Urgență din Galați, unul din cele mai importante spitale din sud-estul țării, bate pasul pe loc cu încuviințarea autorității contractante, Compania Națională de Investiții, deși costurile lucrărilor au crescut de la 35 la 61 de milioane de lei.

Se pare că marile proiecte derulate prin intermediul Companiei Naționale de Investiții au aceeași soartă, fiind blocate după executarea a 80 – 90% din volumul lucrărilor. S-a întâmplat asta în cazul construirii Bazinului Olimpic de Înot de la Brăila, începută în 2015 și „înghețată” în 2021, în stadiul de 95%, se întâmplă și în cazul consolidării clădirii Spitalului Clinic Județean de Urgență din Galați, care e tergiversată după executarea a aproximativ 70-80% din lucrări.

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf Apostol Andrei” din Galați este un spital vechi, construit în anii 70, dar este unul din cele mai importante spitale din sud-estul țării, pentru că, având un număr de 1.276 de paturi, 29 de secții și 10 compartimente cu paturi pentru 26 specializări, asigură urgențele medicale nu numai pentru județul Galați, ci și pentru pacienți din județele Brăila, Tulcea, Vrancea, Vaslui, dar și din Republica Moldova.

„Spitalul asigură asistență medicală pentru 60% din totalul persoanelor spitalizate din județul Galați și peste 80% din urgențele medico-chirurgicale din zona județului Galați și adiacentă acestuia ce totalizează o populație de peste 2 milioane de locuitori (județele Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Vaslui și Bacău)”, se spune în fundamentarea Hotărârii de Guvern prin care au fost aprobate investițiile.

Cum în zonă nu este prevăzută construirea unui spital regional care să preia asigurarea asistenței medicale pentru cele peste 2 milioane de locuitori, soluția a fost în primul rând consolidarea clădirii și înlocuirea instalațiilor de utilități și electrice, reabilitarea spațiilor medicale, anveloparea și placarea clădirii cu material compozit, înlocuirea lifturilor, etc.

Inițial, în 2018, valoarea estimată a lucrărilor era de 22.346.003 lei, fără TVA, respectiv 35.223.190 de lei, cu TVA inclus, dar pe timpul derulării lucrărilor a crescut considerabil. Aproape că s-a dublat.

Potrivit Hotărârii de Guvern prin care în 2022 au fost revizuiți indicatorii tehnico – economici, valoarea totală a investiției a crescut la 61.400.000 lei, din care 60.837.000 lei, valoarea finanțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții (CNI) SA, restul banilor fiind alocați de la bugetul Consiliului Județean (CJ) Galați.

În Hotărârea de Guvern se făcea precizarea că lucrările se realizează în cadrul „Programului naţional de construcţii de interes public sau social”, subprogramul „Lucrări în Prima Urgență”, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin CNI SA.

„De aproape un an se lucrează la un singur etaj”!

Lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în septembrie 2021, dar după trei ani încă se mai lucrează la consolidări. După un început care sugera că lucrările sunt în grafic și că vor fi finalizate la timp au început să apară semnele evidente ale tergiversării lucrărilor, nici vorbă de statusul subprogramului „Lucrări în Prima Urgență”  în care a fost încadrată investiția.

„De aproape un an, se lucrează la un singur etaj. Se aude că firma care execută lucrările nu a găsit personal calificat. Mulți gălățeni care lucrau în construcții au plecat la muncă în străinătate, iar cei care lucrează la firmele de construcții din zonă nu își lasă locul de muncă sigur ca să se angajeze la o firmă care nu îi oferă siguranța locului de muncă peste șase luni sau un an. Poate de asta nici nu sunt aduse prea multe materiale cu care să se facă lucrările. Suntem sub stres și noi și pacienții”, spune un medic.

„Se lucrează, nu poți să spui că nu se lucrează, dar nu așa cum ar trebui. Autoritatea contractantă este Compania Națională de Investiții. Dacă cei de la compania națională nu urmăresc lucrările e clar că pot apare întârzieri, mai ales dacă firma mai are și alte contracte. Probabil că este un inginer de șantier care ar trebui să se ocupe ca totul să meargă bine, dar ce constatăm noi este că se produc aceste întârzieri”, ne-a declarat un reprezentant al administrației.

Această tergiversare a lucrărilor este constatată într-un stadiu avansat, pentru că ar mai fi de consolidat trei etaje ale clădirii cu douăsprezece niveluri. S-ar putea spune că lucrările sunt în stadiul de 75 – 80%.

Primul an a fost pierdut „procedural”: licitații, contestații, revizuiri de documente

Prima licitație a fost câștigată de asocierea Euromateria SRL București, Pessina Construzioni SpA din Italia și S & M Expert Project Iași, dar procedura a fost ratată din cauza contestațiilor.

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a anulat prima procedură derulată pe SEAP pentru „abateri grave de la prevederile legislative, care afectează procedura de atribuire sau fac imposibilă încheierea contractului”.

Dintr-o eroare, în fişa de achiziţie le-a fost solicitată firmelor înscrise la licitație o cifră de afaceri de 90 milioane de lei, peste pragul legal prevăzut prin Legea nr. 98/2016, conform căruia cifra de afaceri minimă anuală impusă operatorilor economici nu trebuie să depăşească de două ori valoarea estimată a contractului de achiziţie publică.

După revizuirea documentației, CNI a încheiat contractul pentru proiectare și executarea lucrărilor cu asocierea Euromateria SRL București, Pessina Costruzioni  SpA din Italia și S & M Expert Project Iași. Valoarea contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor era de 35.223.190 de lei, cu TVA inclus.

Lucrările trebuiau finalizate în 2021, dar în 2022 erau realizate abia în procent de 30%. Guvernul a mai plătit 15 milioane lei

Primul termen de finalizare a lucrărilor era septembrie 2021, dar acel termen a fost ratat. După un an, Guvernul Ciucă a aprobat Hotărârea de Guvern nr 1.151/14.09.2022 pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Consolidare clădire spital clinic judeţean de urgenţă «Sf. Apostol Andrei» din municipiul Galaţi“.

În expunerea de motive a HG nr 1.151 se precizează că la acel moment, septembrie 2022, lucrările erau realizate în procent de 30%, întârzierea fiind justificată de necesitatea adaptării soluțiilor tehnice din proiect la situația din teren.

„În acest moment stadiul fizic al realizării obiectivului de investitie este  de 30 % și se preconizează ca lucrările să se finalizeze în aproximativ 24 luni. Pe parcursul derulării lucrărilor a apărut necesitatea adaptării soluțiilor tehnice inițiale la situația reală din teren și la cerințele impuse prin avizul ISU.

De asemenea, ca urmare a aplicării clauzelor de ajustare a prețului din contractul de achiziție publică de lucrări s-a impus actualizarea prețului contractului. Toate acestea au condus inclusiv la modificarea termenului de finalizare al contractului”, se spune în documentația HG nr 1.151/2022.

La momentul aprobării HG-ului și reprezentanții Companiei Naționale de Investiții au avut explicațiile lor, că „termenul iniţial de finalizare a lucrărilor nu a fost respectat şi au fost întocmite acte adiţionale de prelungire a termenului de execuție în principal din cauza modului de derulare a acestora, mai exact, lucrările de intervenţie contractate s-au realizat cu spitalul fiind în exploatare, ceea ce a însemnat o derulare a lucrărilor condiționată şi limitată de spațiile puse la dispoziţie de către beneficiar pentru a se interveni asupra lor, fapt ce nu a corespuns în totalitate cu graficul de lucru asumat de antreprenor”.

Guvernul a rezolvat și problema financiară, respectiv „actualizarea prețului contractului”, dar a făcut-o la fel de lent ca și ritmul în care se desfășoară lucrările de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Galați.

După un an, pe 28 august 2023 a fost anunțată finalizarea unei noi licitații, pentru noul contract, în valoare de 15.803.131 lei, pentru „execuţia de lucrări – rest de executat, pentru obiectivul de investiții Consolidare clădire Spital Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei din municipiul Galați, județul Galați”. La secțiunea „ofertant câștigător” apare liderul asocierii, Euromateria SRL București, dar nu mai apar firma din Italia și firma din Iași, noul asociat fiind Princer SA București.

Astfel, CNI a încheiat cu Euromateria SRL București noul contract, nr 815/24.08.2023, pentru „rest de executat”.

De la „actualizarea prețului contractului”, pentru care Guvernul a mai scos din Trezorerie aproape 16 milioane de lei, fără TVA, au mai trecut doi ani, dar stadiul lucrărilor nu a avansat prea mult: „De aproape un an se lucrează la un singur etaj”!